ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Indiens aktiemarknad rusar efter oväntad räntesänkning

12 februari 2019 Inga kommentarer

Indiens aktiemarknad rusar efter oväntad räntesänkningIndiska-aktier och landsspecifika börshandlade fonder var bland de få som steg i torsdags. Detta efter att den indiska centralbanken oväntat sänkte sin nyckelräntesats och övergått till en mer duvaktig hållning. Indiens aktiemarknad rusar efter oväntad räntesänkning

Bland de ledande börshandlade fonderna på marknaden var iShares MSCI India Small Cap ETF (NYSEArca: SMIN) 1,6%, VanEck Vectors India Small Cap Index ETF (NYSEArca: SCIF) som ökade 1,8%. WisdomTree India Earnings ETF (NYSE : EPI) avancerade med 1,1%.

Indiska small och mid cap aktier ledde uppgången efter räntesänkningen, eftersom många observatörer hävdade att förväntningarna redan var bakade i marknadspriserna.

”Marknader var redan prisat in (räntesänkningen), så inte mycket av en spänning att ses. Men det här är en bra tid för att sänka räntorna, eftersom fokus ligger på att öka privata investeringar ”, säger Sushant Kumar, fondförvaltare för eget kapital på Raay Global Investments Pvt till Bloomberg.

Indiens aktiemarknader har stärkts sedan Shaktikanta Das utsågs till centralbankens nya guvernör.

”Även om låneutgifterna kan gå ned lite, är bekymmer om Indiens finanspolitiska underskott fortfarande ett överhäng av känslor, säger Viral Berawala, investeringschef på Essel Finance Asset Management Ltd, till Bloomberg. ”Det positiva verkar vara på kort sikt.”

Bankaktier rusade

Bankaktier var bland de som rusade av på sänkningen av beslutet, vilket bidrog till att stödja ETFerna som har en stor vikt stora finansinstitutet i Indien. Till exempel har SMIN en 24,5% allokering mot finanssektorn och EPI innehåller en 23,0% position i finanserna.

”Det är ett positivt steg eftersom detta kommer att bidra till att sänka upplåningskostnaden. Vi förväntar oss att bank- och autoaktier ska reagera positivt på denna utveckling, säger A. K. Prabhakar, analysschef vid IDBI Capital Market Services Ltd.

Framöver ser RBI: s räntebeslut att göra likviditeten billigare, särskilt för banker med inriktning på högre låneutveckling och tillgångsköp från icke-bankfinansieringsföretag. Sameer Kalra, president vid Target Investing, hävdade att de sektorer som kommer till nytta kommer att omfatta statliga och privata banker. Lättnaden kommer också att hjälpa till med konsumtionsfrågan.

Kommentarer är avstängda.