ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Ignorera Blockchain gimmicken säger skaparna av ETF för Blockchain

2 april 2018 Inga kommentarer

Ignorera Blockchain gimmicken säger skaparna av ETF för BlockchainIgnorera Blockchain gimmicken säger skaparna av ETF för Blockchain

Några av de mest anmärkningsvärda kursrörelserna på aktiemarknaden under de senaste månaderna har varit i företag som tillkännager ett initiativ relaterat till blockchain. Blockchain är den decentraliserade ledgertekniken, som är mest känd som grunden bakom Bitcoin och andra kryptovalutor. Aktiekurserna visar nivån av spänning som finns bakom en teknik som vissa säger kan visa sig vara lika världsförändrade som Internet. Men två män, varav en har lanserat en av det två första blockchain-relaterad börshandlade fonder som lanserats på marknaden, – njuter inte av denna våg av entusiasm. Istället utfärdar de en varning och uppmanar investerare att ignorera Blockchain gimmicken.

Dessa företag verkar som gimmicks, och i vissa fall verkar det som om det är felaktigt med vad de gör. Investerare bör inte bara reagera på nyheter som har kommit ut, utan att se till att det de investerar i har en affärsplan och en affärsmodell. Annars är risken för hög.

Optimistisk om teknikens potential

Dessa kommentarer är från Christian Magoon, chef för Amplify ETFs, som sponsrar Amplify Transformational Data Sharing ETF BLOCK. Magoon sade emellertid att han är optimistisk om teknikens potential och hans fonds förmåga att navigera i det flyktiga rymden. Han uppmanade emellertid investerare att motstå spekulation i aktier som att använder Blockchain gimmicken för att försvara sitt värde.

De ”gimmicks” Magoon hänvisade till är företag som har sett sina aktiekurser rusa i höjden efter att ha meddelat investeringar i blockchain. Detta hände nyligen med Eastman Kodak (KODK), Andra aktier har rusat efter att bolaget lagt till ”blockchain” i sitt namn som i det något ökända fallet med Long Blockchain (LBCC). LBCC hette tidigare Long Island Iced Tea Corp, ett dryckesföretag som helt och hållet övergav sin verksamhet för att komma in i blockchainvärlden.

Hemska företag utan affärsplan och ingen teknik

Eric Ervin, verkställande direktör för Reality Shares, som sponsrar Reality Shares Nasdaq NextGen Economy ETF BLCN, var till och med avvisande om den här trenden: ”Dessa meddelanden verkar som sista satsningar för att människor ska kunna köpa företagens aktier. De är hemska företag utan affärsplan och ingen teknik,” varnade han. ”Något som Kodak verkar vid första anblicken intressant och som ett företag som kant tillföra nytta för tekniken, men det återstår att se om de även kan skriva en kodrad.”

Magoon och Ervin är inte den enda som är skeptisk mot ”Blockchain gimmicken”. Securities and Exchange Commission som har angett att det inte skulle godkänna en bitcoin ETF uppmanade Amplify och Reality Shares att byta namn på sina fonder genom att avlägsna ordet blockchain, på grund av den Blockchain gimmicken och maning som uppstått runt termen.

”SEC är oroad över blockchain-namngivningseffekten som uppstått, hur företag som inte är aktivt engagerade i tekniken, men använder det för att stärka sitt värde” sa Magoon. Han tillade att Amplify ETFs hade kontaktats av SEC om denna fråga sex timmar före företagets sista ansökan och att de hade lämnat in flera alternativa namn som inte fick så gott mottagande.

Fördelen och framtiden för blockchain

Det slutliga namnet Transformational Data Sharing återspeglar vad Amplify ser som fördelen och framtiden för blockchain, säger Magoon.

Ervin sade att SEC: s begäran var nedslående men inte orimlig och tror att när Blockchain gimmicken och manin går bort finns en rimlig chans att kunna ändra tillbaka namnet. Bolaget har tidigare kallat fonden Realmax Nasdaq Blockchain Economy ETF, medan Amplifys skulle ha kallats Amplify Blockchain Leaders ETF.

Blockchain fungerar huvudsakligen som en decentraliserad huvudbok som används för att registrera och verifiera transaktioner. Det gör det möjligt för digitala valutor att fungera som ett sätt att utbyta värde utan att en centralbank eller regering deltar. I stället löser de så kallade gruvarbetarna på blockchain komplexa beräkningsproblem för att validera transaktioner på nätverket och belönas med bitcoin eller andra sådana kryptovalutor. På grund av det sättet som sådana nätverk är konstruerade är det nästan omöjligt för sådana transaktioner att förfalskas.

Som att investera i Internet på 1990-talet

I oktober 2017 skrev UBS att blockchain var som att investera i Internet i mitten av nittiotalet och beräknat att marknaden skulle kunna öka så mycket som till mellan 300 till 400 miljarder dollar i årligt ekonomiskt värde globalt år 2027.

”Precis som internet har förvandlat våra liv med e-post, e-handel eller smartphone-appar, tror vi på blockchain som en infrastruktursteknik kan driva framtida störande teknik genom distributiva huvudböcker, smarta kontrakt, tokens eller identitetshantering”, skrev investeringsbanken, även om UBS inte gav specifika investeringsrekommendationer.

HSBC Global Research kallar blockchain en av de största trenderna under 2018 och skriver att tekniken ”kunde skapa ett finansiellt system utanför regeringen, liberalisera centraliserade huvudböcker som fastighetsregistret, skapa smarta kontrakt, användas inom de finansiella marknaderna och påskynda likvider, förändra hur branschen spårar försörjningskedjor, spårar ursprung och mer”.

Utnyttjar ett tillväxtområde

Båda ETFerna ser ut att utnyttja detta tillväxtområde genom att investera i företag som antingen hämtar någon del av intäkterna från blockchainrelaterad verksamhet eller som investerar i blockchain forskning och utveckling. Amplify-fonden förvaltas aktivt och tar ut ett förvaltningsarvode på 0,7 procent.

Reality Shares börshandlade fond har en förvaltningskostnad på 0,68 procent. Denna ETF spårar passivt ett index som värderar bolagen efter en rad olika parametrar, bland annat hur många blockchainpatenter de har och vilken del av produktionscykeln deras blockchainprodukter ingår i.

De största innehaven i Amplify-fonden är: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Digital Garage, SBI Holdings, Overstock.com och IBM. Reality Shares fem största innehav är Intel, Overstock, IBM, Cisco och Hitachi.

 

Kommentarer är avstängda.