ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Headline

Hur köper man Bitcoin?

17 september 2017 En kommentar

Hur köper man Bitcoin?Hur köper man Bitcoin?

Flera av våra läsare har frågat oss Hur köper man Bitcoin? Det är enkelt att köpa Bitcoins, det är en process som inte är svårare än att registrera sig på en mobilapp. Innan du köper Bitcoin måste du ladda ner en bitcoin wallet, en så kallad Bitcoinplånbok genom att gå till en webbplats som Blockchain.info eller till en mobilapp som Bitcoin Wallet, och fylla i ett online formulär med grundläggande detaljer. Detta bör inte ta mer än två minuter.

Det här är vad din kontosida skulle se ut om du skulle registrera dig för en Bitcoinplånbok på Coinbase. Som du ser ser det ut som onlinetjänst som de flesta traditionella affärsbanker använder för sina kunder:

Använd vanliga pengar för att köpa Bitcoin

När du har en Bitcoinplånbok använder du en traditionell betalningsmetod, till exempel kreditkort, banköverföring eller betalkort för att köpa Bitcoins på en Bitcoin-börs, till exempel Coinbase. Dina Bitcoins överförs sedan till din plånbok. Tillgången till ovanstående betalningsmetoder är föremål för behörighetsområdet och den Bitcoinbörs som valts.

Nedan finns en skärmdump av Bitcoin-gränssnittet som visar hur man köper och säljer inte bara Bitcoin utan även Ethereum och Litecoin, som är andra populära virtuella valutor. Som du ser är det lika enkelt att klicka på fliken ”Köp” om du vill köpa, och ”Sälj” fliken om du vill sälja. Du väljer vilken valuta du köper/säljer och vilken betalningsmetod (ditt bankkonto eller kreditkort) du vill använda.

Börs och plånbok är inte samma sak

Kom ihåg att ”Bitcoin Exchange” och ”Bitcoin Wallet” inte behöver vara samma företag. Bitcoin-börser fungerar vanligen som växlingskontor. De är platser där du kan handla Bitcoin i utbyte mot en fiat-valuta, säg BTC mot USD och vice versa (i exempelvis USA). Medan börserna vanligen erbjuder portföljfunktioner till användare, är det inte deras primära verksamhet.

Eftersom plånböcker måste hållas säkra, uppmuntrar inte börserna sina kunder att lagra större mängder Bitcoins eller under långa tidsperioder. Det är därför bäst att överföra dina Bitcoins till en säker plånbok. Säkerhet måste vara din högsta prioritet när du väljer en Bitcoin plånbok. Välj alltid den som har flera signaturer.

Det finns många väletablerade börser som fungerar som en one-stop-lösning genom att erbjuda höga säkerhetsstandarder och rapportering. Due diligence måste utövas när du väljer en Bitcoinbörseller Bitcoinplånbok. Hur köper man Bitcoin på börsen är något som vi kommer titta på en annan gång.

En Bitcoin Plånbok är för din privata nyckel, inte för att lagra Bitcoin

Det gemensamma antagandet att Bitcoins lagras i en plånbok är tekniskt felaktigt. Bitcoins lagras inte någonstans. Bitcoin-saldon hålls med offentliga och privata ”nycklar”, som är långa strängar av siffror och bokstäver kopplade genom den matematiska krypteringsalgoritmen som användes för att skapa dem. Den offentliga nyckeln (jämförbar med ett bankkontonummer eller IBAN) fungerar som en publik adress. Till denna adress kan andra skicka Bitcoins.

Den privata nyckeln är jämförbar med en bankomatkod. Den är avsedd att vara en skyddad hemlighet, och används endast för att godkänna Bitcoin-överföringar. Således är det den ”privata nyckeln” som hålls i en Bitcoin plånbok.

Några skyddsåtgärder för en Bitcoin plånbok inkluderar: kryptera plånboken med ett starkt lösenord och välja alternativ för förvaring, dvs lagra det offline. När det gäller Coinbase, erbjuder de en säker ”multisig valv” för att vara värd för dina nycklar, som du kan anmäla dig till.

Att sälja Bitcoins på börsen

Som användare kan du använda dessa Bitcoins med den privata nyckeln för att köpa en vara eller göra en betalning för en tjänst eller skicka pengar till en vän eller familj. Dessa bitcoins skickas med mottagarens ”adress”. Att sälja Bitcoins på börsen ger dig ett försäljningsbelopp i Dina lokala valuta, vilket kan tas ut av dig.

Även om Bitcoin är homogen, och ser likadan ut överallt i världen, varierar priset mellan länder och till och med börser inom samma land, vilket ger upphov till arbitragemöjligheter. Bitcoinpriset i Sydkorea har handlats med en premie på 35 procent medan premien i Indien har legat på20-25 procent. Efterfrågan och utbudet medför vissa avvikelser i priset.

Antalet platser där Bitcoins kan spenderas ökar snabbt och inkluderar några stora detaljhandelsföreta samt många småföretag och återförsäljare. Den ökade acceptansen sätter sitt fotavtryck över hela världen. Det hjälper till att säkra Bitcoin som ett officiellt erkännande som betalningsmetod. Japan har nyligen accepterat Bitcoin som betalningssätt.

Slutsats

Den förändrade lagstiftningen, ökad adoption och acceptans har tillsamans med investeringar i start ups av Bitcoin och produkter som lanseras kring det har kumulativt ökat förtroendet för denna kryptovaluta. Bitcoin befinner sig fortfarande i ett växande stadium och man måste därför vara medveten om prisvolatilitetsfrågor, beskattningsaspekt och legalitetsvinkel innan man köper Bitcoins.

Bitcoinpriset

Kommentarer är avstängda.