ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Hur investera i kinesiska högteknologiföretag?

15 oktober 2017 Inga kommentarer

Hur investera i kinesiska högteknologiföretag? USCOXHur investera i kinesiska högteknologiföretag?

I dena artikel tittar vi på en kinesisk fond som investerar i kinesiska högteknologiföretag, China Region Fund (USCOX). Denna fond har under de senaste året, samt de senaste tre och fem åren med bred marginal slagit sitt jämförelseindex Hang Seng Composite Index (HSCI). Fonden har noggrant följt HSCI, men sedan slutet av februari i år ökade den kraftigt.

Stor rädsla

Det har varit stor rädsla bland ekonomer och investerare under senare tid på grund att Kinas skuldtyngda ekonomi. Rädslan är hur övergången från tillverkning till tjänster kommer att påverka Kinas ekonomi, men den asiatiska jätten har varit mycket mer motståndskraftig än vad som förväntades. Bruttonationalprodukten (BNP) för andra kvartalet 2017 ökade med 6,9 procent jämfört med samma period föregående år, slog förväntningar och satte landet på rätt spår för att möta IMFs tillväxtprognos för 2017 på 6,5 procent.

Det var framförallt i juni 2017 som den ekonomiska datan var väldigt stark. Tjänsterna var bland de främsta bidragsgivarna till tillväxten i Kina, en ökning med 7,7 procent jämfört med året innan. Industriell produktion accelererade 7,6 procent under månaden. Exporten ökade med 11,3 procent jämfört med juni 2016, vilket uppgick till nästan 200 miljarder dollar.

Kinas tillverkningsindustri fortsatte också att expandera

Kinas tillverkningsindustri fortsatte också att expandera, och landets officiella inköpschefsindex (PMI) noterade ett värde om 51,4 i juli 2017. Även om detta är något lägre än i juni 51,7, ligger det fortfarande över 50, vilket indikerar tillväxt och markerar den tolfte raka månadens expansion.

Det har varit medvind för USCOX, men denna fond lyckades med att slå sitt referensindex genom sin exponering mot Kina 2.0. USCOX har en tung vikt mot Kinas högteknologiska industrier.

Världens näst största ekonomi har länge uppfyllt rollen som världens arbetshäst och producerar bibliska mängder av nästan alla nyckelresurser, från cement till kol till stål. Men på senare tid har Kina börjat fokusera sin massiva arbetskraft och sitt intellektuella kapital på avancerade varor och tjänster, som dess egna medborgare kräver mer och mer av i takt med att inkomsterna stiger.

Det är här vi ser de mest attraktiva tillväxtmöjligheterna i Kina, inte nödvändigtvis i cementfabrikerna i Anhui-provinsen, men i de tekniska naven i Shenzhen, Shanghai och Beijing.

Kinas snabba digitalisering

Den ekonomiska tankesmedjan Milken Institute skrev i september 2016 är Shenzhen en av pionjärerna i Kinas nya ekonomi. Inte bara är staden en snabbt växande teknisk knutpunkt, men det är också en ”bördig grund för start up företag”.

Staden är hem till den kinesiska internetleverantören Tencent, som gick om Wells Fargo i april som världens tionde största företag i värde. Det är ett av de största innehaven i USCOX och har varit en toppresterare under 2017. Innehavet har ökat med 70 procent,

Företagets online betalningssystem, Tenpay, har varit en fenomenal inkomstbringar eftersom Kina blivit världens största e-handelsmarknad, vilket motsvarar 42 procent av alla online-transaktioner globalt från 2016. Det är en anmärkningsvärd från endast 0,4 procent av alla sådana transaktioner 2005, enligt managementkonsultföretaget McKinsey & Company.

Det är inte svårt att se vad som driver denna snabba digitalisering. Dagens Kina, med en relativt ungdomlig medianålder på 37 år och en hög urbaniseringsgrad, har 731 miljoner internetanvändare, mer än USA och Europeiska unionen. Sedan 2012 har landet blivit världens största marknad för smart phones, vilket har gynnat företag som Tencent.

Det har också varit en medvind för kinesiska tillverkare av elektronikkomponenter, till exempel Sunny Optical Technology Group. Forsknings- och utvecklingsbolaget är en av världens största tillverkare av mobiltelefonkameramoduler, men tillverkar även linser för många andra applikationer, inklusive mikroskop, drönare, TV, bilar och mer. Sunny Optical är ett av de större innehaven i USCOX.

Bland andra kinesiska teknikföretag som ingår i USCOX finns företag som BYD Electronic, TravelSky Technology och Apple-leverantören AAC Technologies.

Bilar styr fondens resultat

Drivare var också bilfabrikanterna. Som världens största bilmarknad hade Kina en knockout 2016, med en försäljning som hoppade 13,7 procent till 28 miljoner enheter, eftersom konsumenterna utnyttjade statens skattesänkningar på mindre motorfordon. Landet registrerade mer än 352 000 nya elbilar 2016, jämfört med endast 159 000 i USA.

Försäljningen halkade under första kvartalet i år då skattesänkningen minskade, men de återhämtade sig i juni, en ökning med 2,3 procent jämfört med samma månad förra året. Två av de största fordonsinnehaven i USCOX just nu är Guangzhou och Geely Auto. Det senare företaget köpte Volvo 2010 och är Kinas största icke-statliga kontrollerade fordonstillverkare.

Försäljningen i juli ökade med 88 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket innebär att bolagets marknadsvärde uppgår till 22 miljarder dollar. Det är ungefär hälften av Ford Motors marknadskapital på 43 miljarder dollar.

Gamla ekonomin blomstrar fortfarande

Det finns inget som talar för att Kinas gamla ekonomi, som präglas av av råmaterialproduktion och billig produktion, försvinner inom en snar framtid. Landet vinkade ut en rekordmängd råstål i juni, en ökning på 73,23 miljoner ton, en ökning med 5,7 procent jämfört med juni 2016. Kvarnar och smältverk, som svarade på höga stålpriser, verkade inte oroade av president Donald Trumps hot mot att införa skatt på kinesiskt stål, som används i allt från bilar till broar till skyskrapor.

Kommentarer är avstängda.