ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Höga utdelningar gynnar fond som investerar i kol

18 juli 2019 Inga kommentarer

Höga utdelningar gynnar fond som investerar i kol ETFAktier i kolföretag har haft en tuff utveckling under det senaste året. VanEck Vectors Coal ETF (NYSEArca: KOL) har tappat nästan 16% under de senaste 12 månaderna, men det finns minst en ljuspunkt när det gäller att investera i kolföretag. Dessa företag belönar investerare med aktieåterköp och höga utdelningar.

”Kolföretag returnerade nästan 3,7 miljarder dollar i utdelning och återköp till aktieägarna under de 12 månaderna i september, och S & P Global Ratings förväntar sig mer av samma i år. Det ökar avkastningen till oöverträffade nivåer, i vissa fall till ungefär nio gånger så mycket som 10-åriga statsskuldsobligationerna ”, rapporterar Bloomberg.

Spårar den globala kolindustrin

KOL spårar MVIS Global Coal Index. Det indexet ”syftar till att spåra företagens övergripande resultat inom den globala kolindustrin som omfattar kolverksamhet (produktion, gruvdrift och koks), transport av kol, produktion av kolgruvutrustning samt lagring och handel”, enligt VanEck.

KOL har stigit med över åtta procent sedan årsskiftet, mätt i dollar. Denna Börshandlade fond ger för närvarande en direktavkastning på 5,96 procent.

Utdelning i kolbolag

Ett centralt element i president Trumps kampanj var att nå ut till kolföretag, en strategi som hjälpte Trump att vinna nästan alla större kolproducerande stater med undantag för Illinois. En politiker måste givetvis göra gott om löften till väljare eller riskera att bli besegrad i nästa val. Presidentvalet 2020 är redan på väg, men Trump måste få kolgruvarbetare tillbaka till jobbet. Om han kan det är en annan historia.

”Avkastningen återspeglar en industris tillstånd som långsamt dör. Starka exportpriser ger nu hälsosamma kassaflöden, säger Bloomberg. ”Men med amerikanska konsumenter som i stort sett övergår till billig naturgas och rena förnybara energikällor finns det inte mycket anledning att gräva nya gruvor eller göra förvärv. För stora kolföretag, inklusive Peabody Energy Corp., är återbetalning till investerare standardinställningen. ”

KOL innehar 26 aktier. Peabody Energy Corp. (NYSE: BTU), en topp 10 innehav i KOL, ger 1,80%. Warrior Met Coal, Inc. (NYSE: HCC), en annan topp 10 innehav i KOL, har en utdelning på 0,71%.

Peabody ”allokerade cirka två tredjedelar av sitt fria kassaflöde förra året till utdelning och återköp av aktier. I år är planen att returnera allt till aktieägarna, säger Bloomberg.

Kommentarer är avstängda.