ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

HMMJ, världens första Marijuana ETF

9 oktober 2017 6 Comments

HMMJ, världens första Marijuana ETF börshandlad fondHMMJ, världens första Marijuana ETF

Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF, med kortnamnet HMMJ, världens första Marijuana ETF, erbjuder enkel tillgång till en ny investeringsmöjlighet. Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF (”HMMJ” eller ”ETF”) syftar till att i möjligaste mån replikera resultatet av det nordamerikanska medicinska marijuanaindexet exklusive kostnader. Indexet är utformat för att ge exponering mot en korg av nordamerikanska offentligt noterade biovetenskapliga företag med betydande affärsverksamheter inom marijuanaindustrin. HMMJ erbjuder, till skillnad mot Innovative Industrial Properties, en så kallad REIT som investerar i de fastigheter som cannabis odlas i, men denna fond erbjuder inte exponering mot den operativa verksamheten.

Noterad i Kanada

HMMJ har sin huvudnotering på den kanadensiska marknaden, på Torontobörsen. Det betyder emellertid inte att Du som svensk placerare är utestängd från att köpa den. Du kan till exempel handla HMMJ hos Avanza. I USA går den att handla på OTC-marknaden, där den heter Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF (HMLSF). Att huvudnoteringen finns i Kanada beror på att ETF-utgivaren Horizons har sitt säte i detta land.

I dagsläget så är Aurora Cannabis Inc. det största innehavet i denna börshandlade fond. Bland de övriga stora innehaven syns aktier i företag som Canopy Growth Corp och Aphria Inc. Utöver dessa innehav finns det också aktier i en del amerikanska läkemedelsbolag, till exempel GW Pharmaceuticals PLC. Detta gör att HMMJ inte blir en ren satsning på Marijuana,men i och med att det är en så pass ny marknad är det svårt att hitta tillräckligt med bolag som endast arbetar med detta. Flera läkemedelsbolag har emellertid valt att använda sig av förädlad Marijuana i olika mediciner.

Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF

Titta på den nya videon som beskriver Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF

Kommentarer är avstängda.