ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Handla kaffe med ett certifikat

16 maj 2017 Inga kommentarer

Handla kaffe med ett certifikat börshandlade produkterHandla kaffe med ett certifikat

När det gäller råvaror så domineras handeln med dessa, vare sig det gäller den underliggande råvaran, eller börshandlade produkter, av guld, olja och silver. Både guld och silver är mycket populära hos den kategori av investerare som går under namnet ”buy-and-hold”. Den som är mer aktiv kanske vill titta mer på möjligheten att handla kaffe med ett certifikat. Ett av flera alternativ är iPath Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JO).

Har kämpat under flera år

JO har haft det tufft under flera år och har backat med cirka sju (7) procent under 2017, men den amerikanska handeln med kaffecertifikat har nyligen visat tecken på att förbättras. De t är hopp om att en kraftig förändring av väderförhållandena i världens största kaffeproducerande länder kunde fånga kaffebjörnarna, vilket lett till en återhämtning.

Eftersom kaffe prissätts i amerikanska dollar säljer de brasilianska bönderna mer utomlands för att kapitalisera den starka amerikanska dollarn och den svagar realen, den valuta som används i Brasilien. Brasilien är den största exportören av kaffebönor.

Dollarkursen styr kaffepriset

Under den första delen av 2017 skedde det omfattande diskussioner om den starkare dollarn och oddsen för att FED skulle komma att höja styrräntan flera gånger under 2017. Detta skulle sannolikt komma att leda till att handeln med kaffe hämmades. Dollar har emellertid försvagats och varit en besvikelse under året, vilket har bidragit till att öka intresset för kaffe. Nu talas det om ett kommande rally i kaffecertifikat.

Kina som är världens största konsument av metaller, spannmål och energi, ser att ekonomin stabiliseras, vilket kan komma att stödja utsikterna för råvarumarknaderna. Dessutom har den deprecierande amerikanska dollarn hjälpt till att stödja efterfrågan på råvaror som då fungerar som en alternativ tillgång.

JO befinner sig, precis som kaffepriset, i en nedåtgående trend, och har noterat en serie lägre toppar över flera år. En veckas reverseringsåtgärd betyder inte att vi ser en trendomvandling. Det skulle emellertid kunna vara det första steget mot en prisförändring.

Kaffepriset

Kommentarer är avstängda.