ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Hälsokontroll av hälsovårdsfonderna

8 juni 2016 Inga kommentarer

health care ETF Hälsokontroll av hälsovårdsfondernaHälsokontroll av hälsovårdsfonderna

Hälsokontroll av hälsovårdsfonderna. Hälso- och sjukvårdssektorn är den tredje största sektorn i S & P 500 och har varit en primär drivkraft för den nuvarande tjurmarknaden. Detta fram till och med i år när detta delindex kämpat med kursutvecklingen hos olika bioteknikaktier vilket slagit hårt mot de börshandlade fonder som investerar inom sjukvårdssektorn. Därför är det värt att göra en hälsokontroll av hälsovårdsfonderna.

Det faktum att sjukvårdssektorn har varit en av de mest omhuldade sektorerna under de senaste årens kursuppgång på aktiemarknaden gör att många marknadsbedömare och analytiker sett sektorns nedgång som ett gott tillfälle att öka sina positioner genom att köpa sjukvårdsaktier eller ETFer som Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV).

För XLV och konkurrerande börshandlade fonder som investerar inom vårdsegmentet är det den goda nyheten att den amerikanska ekonomin rör sig i den sena konjunkturcykeln. Detta kan vara ett tecken på att den totala tillväxten håller på att bromsas upp och att en ekonomisk avmattning kan vara i antågande. Följaktligen kan investerare komma att vända sig till defensiva sektorer som är mindre ekonomiskt känsliga, såsom hälso- och sjukvård.

Både de amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump stödjer rätten för regeringen att förhandla Medicare läkemedelskostnader. Dessutom har Clinton tidigare sagt att hon skulle ta itu med ”prismejsling” från läkemedelstillverkarna om hon väljs.

Redo för ett utbrott?

XLV är redo att bryta ut den hausseartade fallande kilen som denna börshandlade fond har befunnit sig i. Resultatet för företagen i hälso- och sjukvårdssektorn för det första kvartalet var mycket starka, och M&A aktiviteterna som är en viktig drivkraft, har ökat i omfattning.

Enligt den senaste Factset Resultat Insight rapporterade sjukvården en bred tillväxt på 9,2 procent under första kvartalet, den näst högsta av alla tio S&P 500 sektorer . Investerare som söker hög kvalitetsexponering mot sjukvården har ett antal alternativ, inklusive XLV, iShares U.S. Healthcare ETF (NYSEArca: IYH) och Vanguard Health Care ETF (NYSEArca: VHT).

VHT ger en liknande exponering som XLV, med skillnaden att Vanguards ETF innehåller aktier i 340 olika företag, jämfört med 58 stycken i XLV. VHT har dessutom en driftskostnadsprocent, 0,09 procent att jämföra med 0,14 för XLV. Andelarna i Vanguard Health Care ETF (NYSEArca: VHT) omsätts emellertid inte lika bra, den dagliga omsättningen ligger endast på 300 000 andelar.

Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV) har handlats i ett intervall sedan mitten av 2015, och har under denna period underpresterat aktiemarknaden mätt som S&P 500, bland annat som en följd av den politiska retorik som läkemedels- och bioteknikindustrin utsatts från av presidentkandidater samt kongressen i frågan om höga läkemedelspriser. Detta har lett till att många investerare dragit fördel av det politiska bullret för att blanka hela sektorn. En hälsokontroll av hälsovårdsfonderna visar emellertid att det kan vara värt att titta närmare på de börshandlade fonderna som erbjuder placerarna en exponering mot dessa företag.

Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV)

Detta är en av SPDRs så kallade ”sektor-ETFer”. Denna börshandlade fond har som mål att ge ett placeringsresultat som, före avgifter och kostnader, i stort motsvarar den totala avkastningen för Health Care Select Sector Index, ett index som följer de amerikanska hälsovårdsföretagen.

Denna ETF investerar i allmänhet i huvudsak alla, men åtminstone 95 procent, av de totala tillgångarna i värdepapper som ingår i indexet. Indexet representerar de företag som är verksamma som hälsovårdsföretag i det breda börsindexet S & P (”S & P TMI”). Detta är en av SPDRs så kallade ”sektor-ETFer.

Kommentarer är avstängda.