ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Guldpriset inför en återhämtning

11 november 2018 Inga kommentarer

Guldpriset inför en återhämtning ETFer Börshandlade fonderSåväl banker som mäklarhus har sänkt sina genomsnittliga guldprognoser för detta år och 2019. Prognossänkningen skedde efter att den gula ädelmetallen nådde sin lägsta nivå på 19 månaders i augusti. En nyligen genomförd undersökning från Reuters visar emellertid att de förväntar sig att guldkursen skall nå en blygsam återhämtning. Undersökningen visar att guldpriset kommer att bli genomsnittligt 1 273 dollar per ounce 2018 och 1 300 USD 2019. I undersökningen deltog 39 analytiker och handlare som alltså tror att Guldpriset inför en återhämtning.

I en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan visade resultatet på $ 1 301 för detta år och $ 1,325 för 2019.

Tråkig utveckling

Guld har drabbats av några torriga månader och guldpriset sjönk från 1 366,07 kr i januari till så lågt som 1 1199,96 USD i augusti. Detta eftersom en förstärkt amerikansk dollar gjorde guld dyrare för köpare med andra valutor och stigande aktiemarknader och amerikanska räntor gav bättre avkastning.

Guldpriset har åter stigit tillbaka till omkring 1 225 dollar, en uppgång som skett efter vassa fall på de globala aktiemarknaderna de senaste veckorna. Dessa börsnedgångar har återupplivat intresset för bullion som en säker plats att parkera tillgångar.

”Guldpriserna ligger fortfarande under sina fundamentalt motiverade nivåer. Detta gäller speciellt om den nuvarande förändringen av riskapptiten bibehålls” säger Christopher Louney vid Royal Bank of Canada (RBC).

Guldpriset

Ökade ekonomiska och politiska risker

Ekonomiska och politiska risker är större, vilket borde gynna guld, säger ETF Securities analytiker Nitesh Shah. ”Det finns ingen brist på geopolitiska problem . Italiens skuldsättning och brist på en lönsam budget, osäkerhet kring Brexit-förhandlingar, osäkerhet kring USA: s politik efter amerikanska midtermval är några av riskerna”, sa han.

Börshandlade fonder ökar sitt innehav av guld

Aptiten för guld från börshandlade fonder stiger åter efter det att desa ETFer minskade innehavet med nästan 10 procent, eller 5,4 miljoner ounces, mellan mitten av maj och början av oktober.

Början av en ompositionering av spekulativa investerare som hade ökat upp satsningar på lägre priser på Comex-börsen till rekordnivåer är också positivt.

Hastigheten måste dock kompenseras av styrkan i den amerikanska ekonomin och dollarn, vilket ökade när aktierna sjönk. De amerikanska räntorna stiger fortfarande, säger Harry Tchilinguirian på BNP Paribas och att förutsäga guldpriserna kommer att falla nästa år. Han avviker alltså om att Guldpriset inför en återhämtning.

Högre räntor skadar guldpriset

Högre räntor skadar guld eftersom det pressar upp obligationsräntorna, dämpar överklagandet av icke-avkastande guld och tenderar att öka värdet på dollarn.

Undersökningens respondenter nedgraderade också sina utsikter för silverpriset och förutspådde ett genomsnittligt pris på 15,80 dollar per ounce i år och 16,40 dollar i 2019. Detta är en nedgång från den tidigare undersökningens prognoser på 16,70 dollar för 2018 och 17,52 dollar för 2019.

Silverpriset

Silver, som används i elektronik såväl som för investeringar, har fallit snabbare än guld i år och handlar nu runt 14,55 dollar per ounce.

Guld/silverförhållandet, eller antalet troy ounce silver som behövs för att köpa ett troy ounce guld, steg i september till 85, den högsta nivån på 23 år

Men analytiker förväntar sig att silver återhämtar sig, trots risken för handelskrig och långsammare ekonomisk tillväxt som kan komma att sänka efterfrågan.

”Silver kommer sannolikt att överträffa guld på grund av bristen på nya gruvor som kommer igång, starka detaljhandelsköp och det faktum att silverpriset vanligtvis överträffar när guldpriserna stiger”, säger Samuel Burman på Capital Economics. ”Vi förväntar oss att kvoten ska sjunka till 76,5 i slutet av 2019”, sa han.

Kommentarer är avstängda.