ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Grekland gynnas av skuldlättnader

13 juni 2016 Inga kommentarer

Grekland ETF Grekland gynnas av skuldlättnaderGrekland gynnas av skuldlättnader

Grekland gynnas av skuldlättnader. Den grekiska aktiemarknaden och de landspecifika börshandlade fonder (ETF) som ger investerarna exponering mot landets börs steg i förra veckan sedan de styrande i Aten lugnade investerarnas farhågor genom att lägga grunden för en överenskommelse om nödlån och skuldavskrivning. Grekland gynnas av skuldlättnader vilket fått investerarna att köpa grekiska aktier.

Under måndagen steg Global X MSCI Grekland ETF (NYSEArca: GREK) med 4,1% måndag under två gånger den genomsnittliga dagliga volymen. GREK har stigit med mer än 40 procent under de senaste tre månaderna och nästan tio procent sedan årets början.

Atenbörsens jämförelseindex, ATG, steg med 1,2 procent direkt efter det att de grekiska lagstiftarna godkände skattehöjningar och en ny privatiseringsfond på söndagen. Detta har skapat en trygghet bland de globala aktieköparna som ser en större trygghet för den grekiska aktiemarknaden.

Dessutom den grekiska statens lånekostnader fallit till sin lägsta nivå på sex månader, 7,34 procent, något som också bidragit till att lindra landets lånebörda. Grekiska räntorna har höjts på farhågor om en finansiell skuldkris, vilket bidrog till de höga lånekostnader som hotade att kasta landets ekonomi i oordning.

Tryggare sentiment

Det finns en mer välvillig känsla mot Grekland i dag jämfört med för ett år sedan. Ingen vill se en situation som sommaren 2015 igen. Euroområdets ledare vill det inte, men frågan är om de kommer att lyckas uppfylla detta önskemål. Euroområdet finansministrar träffas på tisdag för att skriva på nödlån för Grekland och eventuellt översiktsplaner för att hjälpa den framväxande ekonomin omarbeta sin skuld för att göra den mer hållbart.

Dessutom kan en förtroendeomröstning från Eurogruppen leda till att den Europeiska centralbanken återställer ett undantag för grekiska statsobligationer som skulle ge billigare finansiering till landets oroliga finanssektor och göra den grekiska skulden berättigad till utökade kvantitativa lättnader.

Kommentarer är avstängda.