ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Konkurrent sätter käppar i hjulet för Goldman Sachs ETF-planer

14 november 2017 Inga kommentarer

Konkurrent sätter käppar i hjulet för Goldman Sachs ETF-planer Böshandlade fonderKonkurrent sätter käppar i hjulet för Goldman Sachs ETF-planer

USAA Capital Corp var ett av de första företagen att ta till sig konceptet med multi-faktor börshandlade fonder. De har bland annat varit en varm anhängare till de ETFer som getts ut under Goldman Sachs. Nu planerar det finansiella planeringsföretaget att själv etablera sig i smart beta-ETF-utrymmet. Det kanske sätter käppar i hjulet för Goldman Sachs ETF-planer.

Över 500 MUSD under förvaltning hos Goldman Sachs

USAA innehade vid sin senaste ansökan över 513 miljoner dollar i Goldman Sachs ActiveBeta US Large Cap Equity ETF (GSLC), Goldman Sachs ActiveBeta Emerging Markets Equity ETF (GEM), Goldman Sachs ActiveBeta International Equity ETF (GSIE).

USAA är den enda större köparen av Goldmans ETF, förutom Goldman själv, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. För att sätta detta i perspektiv har Goldman Sachs Asset Management ETFs 5,93 miljarder dollar i förvaltat kapital.

Inför ett stort skifte

USAA står emellertid inför ett stort skifte. Försäkrings- och finansplaneringsföretaget har lämnat in en ansökan till Securities and Exchange Commission för att starta sin egen serie av multifaktor-ETF. Ansökan avser USAA MSCI USA Value Momentum Blend Index ETF (ULVM), USAA MSCI USA Small Cap Value Momentum Blend Index ETF (USVM), USAA MSCI International Value Momentum Blend Index ETF (UIVM) och USAA MSCI Emerging Markets Value Momentum Blend Index ETF (UEVM).

De fyra nya börshandlade fonderna, blandar momentum med värde. Det betyder att de försöker spåra de aktiermarknader med högsta resultat med värde. De försöker således hitta billigt prissatta aktier i förhållande till tillgångar på marknader som är på väg upp. Genom att kombinera de två strategierna kan USAA: s multifaktor-ETF hjälpa till att balansera bristen mellan momentum och värde.

Blir en helt ny ETF-leverantör

USAA har inte erbjudit sina kunder egna börshandlade fonder tidigare. Om bolaget väljer att gå vidare med sin ansökan kommer det att fylla ett gap med ett eget varumärke. Många nya leverantörer och smarta beta-ETF har haft svårt att locka investeringsintressen. Det är för många ETF-leverantörer svårt att komma upp till en så stor förvaltad volym som behövs för kunna göra vinst och attrahera större mäklarfirmor. Några, som Goldman, har dock utnyttjat sina egna kundbaser för att hjälpa till att fylla gapet och göra dem till de mer framträdande bland smarta beta-strategierna.

På samma sätt bör USAA också ha en lättare tid att attrahera förvaltad volym eftersom den redan har en kundkrets.

USAA förvaltar över 150 miljarder dollar i tillgångar, varav hälften i sina egna fonder. Det kan också komma in i de 5,5 miljarder dollar som den innehar i tredjeparts ETF, varav en tredjedel är smarta beta-erbjudanden. Vidare använder USAAs skräddarsydda portföljer också börshandlade fonder, vilket inkluderar Goldmans multifaktor-ETF. Att ha ett varumärke och att ha kunder som litar på dig är en stor affär.

Kommentarer är avstängda.