ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Framåt för börsnoterade spelbolag

5 oktober 2018 Inga kommentarer

Framåt för börsnoterade spelbolagNär ett företag når en viss storlek är ett vanligt steg för det att börsnoteras. I takt med att spelsektorn har vuxit har det blivit allt vanligare med spelbolag, spelutvecklare och spelgrupper på de olika marknadsbörserna. Bara i Sverige har ett flertal spelbolag noterats de senaste två åren, och det är en av landets snabbast växande sektorer.

Uppåt för spelaktierna

Spelaktierna tillhörde de aktierna som man skulle hålla ett extra öga på under 2018. Efter ett starkt tillväxtår 2017 räknade många experter med att värdet skulle hålla sig stabilt även under det kommande, och hittills har det också gjort det. Vad man däremot har uppmärksammat under året är att allt fler spelsajter väljer att slå ihop sig till större koncerner eller grupper, och i sin tur öppnar upp nya spelsajter.

Malmögruppen Global Gaming 555 är en av dessa och de utökade under året utökat sin familj med en ny spelsajt; läs mer om Spellandet hos Casinowings. Global Gaming 555 börsnoterades på Stockholmsbörsen så sent som i oktober förra året, och redovisade redan efter det första kvartalet en ökning på över 260 procent. Både under sommaren och början på hösten har tillväxten fortsatt att peka stadigt uppåt.

Succébolag köps upp

Det är inte ovanligt att företag är börsnoterade på flera marknader samtidigt, och det är flera internationella spelföretag som är intresserade av den svenska börsen. Trots sin storlek är Sverige en av de nationer som spelar mest och som har utvecklat flera världskända spel, både för spelsajter och datorspel. Företag som King och Mojang har skördat stora framgångar i både försäljning och på börsen, men har också i och med sina framgångar blivit uppköpta av större företag.

King Digital Entertainment är kända för att ha utvecklat det mest nedladdade mobilspelet genom tiderna, Starburst, samt långköraren Call of Duty. 2016 köptes de upp av Activision Blizzard och lämnade därmed New York-börsen. Samma öde mötte Mojang, som ligger bakom succén Minecraft, vilka 2014 köptes upp av Microsofts spelavdelning. Microsoft har storsatsat på spelköp under sommaren och förvärvat ytterligare fyra studios, nämligen Ninja Theory, Playground Games, Undead Labs och Compulsion Games.

Licenskrav avgörande

För att spelbolagen ska behålla sin ställning på börsen i Sverige är det viktigt att de från och med nästa år har sett till att skaffa en spellicens från den svenska staten. I och med att spelmonopolet faller och det kommer nya regler för hur den svenska spelmarknaden ska se ut, måste spelbolagen som vill fortsätta att växa att rätta sig efter detta. De nya spellagarna tros ha en positiv inverkan på marknaden, och kommer att göra aktierna mer intressanta och riskbedömningen mindre.

Likt i flera andra länder kommer det att införas ett licenssystem, varav spelbolagen måste inneha en licens för att få vara verksamma på den svenska marknaden. För etablerade spelsajter tros detta inte bli några problem. Global Gaming ansökte nyligen om en estländsk spellicens, vilken godkändes utan konstigheter, och deras närvaro i de övriga skandinaviska länderna är bara positivt för att även få komma in på den svenska.

Kommentarer är avstängda.