ETFSverige
Hem » Headline

Fortsatt gynnsamma reaktioner på Trumps agerande

3 mars 2017 Inga kommentarer

Fortsatt gynnsamma reaktioner på Trumps agerandeFortsatt gynnsamma reaktioner på Trumps agerande

Börsåret 2017 som inleddes med en osäkerhet om vad republikanerna ledda av den nyvalde presidenten Donald Trump skulle hitta på har gjort både demokrater, börsexperter och investerare världen över förbryllade. Fortsatt gynnsamma reaktioner på Trumps agerande var nog det sista som de flesta av oss förväntade sig.

Marknader fortsatte sin gynnsamma reaktion på den nya regimen med ett aktierally hela februari. Den andra behandlingen av BNP-siffrorna för det fjärde kvartalet 2016 visar på att den amerikanska ekonomin vuxit med 1,6 procent, vilket är under den tillväxten som aktiemarknaden prisar in som tillväxt för de amerikanska aktierna under de kommande åren.

Konsumtionen svarade för tillväxten

Nästan all den tillväxt som vi såg i USA under det fjärde kvartalet 2016 kom från den amerikanska konsumtionen och kan förklaras av stigande bostadspriser, ökad bilförsäljning, skyhöga studielån och stigande korträntor. Det får oss att ställa oss frågan hur pass länge den amerikanska konsumenten kan bära bördan av tillväxten. Det finns inget som tyder på en välbalanserad amerikansk ekonomi och detta kan betyda att FED tar en paus i sina planer på högre räntor.

Non farm payrolls för februari 2017 visar på 227 000 nya arbeten i januari, +180 000 jämfört med prognosen. Arbetslösheten i USA kom in på 4,8 procent, en mindre ökning från tidigare månad på 4,7 procent. Den genomsnittliga timlönen har stigit med 0,1 procent jämfört med månaden innan och ligger på +2,5 procent på årsbasis. Det finns mycket som tyder på att FED inte kan anta en alltför aggressiv takt i sitt åtstramningsprogram.

PMI ligger högt och pekar på en expanderande ekonomi, Markit US Manufacturing PMI för januari kom in på 55,0, vilket var i linje med förväntningarna. Samma siffra för februari var 54,3 något under februari. Sällanköpsvaror för januari växte + 1,8%, jämfört med förväntningarna på + 1,6% tillväxt. Industriell produktion minskade något i januari medan kapacitetsutnyttjande registrerade 75,3%, strax under prognosen. Återhämtningen i energipriserna under 2016 bör sätta ett visst tryck uppåt på priserna, men januari KPI steg bara + 0,3% MoM (+ 2,5% på årsbasis) medan priserna i grossistledet ökade + 0,6% men bara + 1,6% på årsbasis. Tillgångsinflationen förblir större då oro för fortsatt låga räntor fortsätter att driver både fastighetspriser och aktievärden högre, vilket skapar ytterligare en skevhet i förmögenhetsfördelningen i USA.

Utsikterna för stigande räntor, som kan komma så tidigt som den 14 till 15 mars vid FEDs FOMC möte, fortsätter att ge dollarn kraft. Politiken kommer sannolikt att fortsätta att påverka dollarn under 2017, antingen från bättre ekonomiska förhållanden i USA (förhoppningsvis!) eller förändringar av skattepolitiken (dvs gränsjusteringsskatt), vilket är ett svårt att handikapp vid denna tidpunkt.

Trots dollarns styrka under februari har de bredda råvarorna, mätt som Bloomberg Commodities Index, stigit med 0,2 procent stärkt av prisutvecklingen för West Texas Intermediate (WTI) råolja. Priset på denna råolja steg med 2,3 procent och stängde på 54 USD per fat på NYMEX.

På valutamarknaden försvagades euron med 1,9 procent mot dollarn under februari, och stängde på 1,06 USD/EUR, men valutaparet är i stort sett oförändrad sedan tre månader sedan. Kommande ekonomiska data och inflation i Eurozonen kommer sannolikt att stödja en starkare Euro i ”normalare tider”, men den politiska risken i det kommande franska valet och en divergerande penningpolitik mellan Europeiska centralbanken och Federal Reserve kommer sannolikt att hålla Euron nedtryckt mot dollarn på kort sikt. Dessutom var yenen var i stort sett oförändrad mot dollarn under månaden, men + 1,5% starkare mot dollarn under de senaste tre månaderna. Får vi se fortsatt gynnsamma reaktioner på Trumps agerande under resten av mars?

Kommentarer är avstängda.