ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Fondspara smart med ETFer

11 juli 2017 Inga kommentarer

Fondspara smart med ETFer XACT ETF OMXS30Fondspara smart med ETFer

ETF Låga avgifter och möjligheten att blixtsnabbt gå in i eller ur en viss marknad är några av fördelarna med att investera i ETF:er.

Mer om ETF:er:

En ETF är en helt vanlig fond som följer ett visst underliggande index. Den handlas och prissätts i realtid över börsen, har låg förvaltningsavgift och är transparent.

Trenden är tydlig: en allt större del av inflödena till fondmarknaden går till indexfonder, alltså passivt förvaltade fonder som följer utvecklingen på en viss underliggande marknad.

Under 2016 gick drygt 70 procent av nysparandet i aktiefonder till just indexfonder i Sverige vilket är nytt rekord. Och internationellt är trenden lika tydlig. Där svarar i dag indexfonder för ungefär 35 procent av allt kapital som är investerat i aktiefonder.

Men det är inte bara vanliga traditionella fonder som lockar indexinvesterare. Globalt har börshandlade fonder, eller ETF:er (Exchange Traded Funds), varit de mest populära bland indexfonder under de senaste åren.

Fördelarna med ETF:er

Att investera i en ETF i stället för en vanlig fond har sina fördelar. Till skillnad mot en vanlig traditionell fond, som bara prissätts en gång om dagen, handlas och prissätts en ETF i realtid på börsen.  Ditt köp eller din försäljning sker till det pris som gäller just i det ögonblick du lägger din order precis på samma sätt som vid handel med aktier.

Detta gör att du snabbt och effektivt kan ändra din exponering efter din förändrade marknadstro.

Stort utbud med olika exponering

Utbudet av ETF:er har fullkomligt exploderat de senaste åren och i dagsläget finns det ETF:er baserade på i stort alla tillgångsslag, geografier och strategier man kan tänka sig.

ETF:er är noterade på olika börser runt om i världen och bara på Stockholmsbörsen handlas ett trettiotal olika ETF:er. Xact är den dominerande aktören och dessutom den största utgivaren av ETF:er med nordisk exponering .

Den största nordiska ETF:en är XACT OMXS30. Med en investering i denna ETF köper du de 30 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen i en enda transaktion. Förvaltningsavgiften är dessutom så låg som 0,10 procent per år.

En annan populär ETF är XACT Svenska Småbolag. Förvaltningsavgiften för Xacts småbolagsfond är bara 0,3 procent, vilket kan jämföras med snittet för svenska småbolagsfonder som idag är ungefär 1,35 procent per år.

Vill du sprida riskerna i din portfölj kanske också ett inslag av råvaror kan vara av intresse. Med XACT Råvaror får du möjlighet att följa utvecklingen på en korg av 15 olika råvaror.

Passar både för kortsiktigt och långsiktigt sparande

Kort sagt kan en ETF ha många användningsområden. Det är därför dessa fonder kommit att uppskattas av så många, inte minst de allra största kapitalförvaltarna. En ETF kan tack vare den låga förvaltningsavgiften vara ett bra sparalternativ för den långsiktige investeraren. Möjligheten till den sekundsnabba handeln över börsen gör att ETF:er kan vara intressanta för en mer taktisk investerare som snabbt vill agera på en viss marknad.

Den tydliga och förutsägbara placeringsstrategin som kännetecknar en ETF  gör också börshandlade fonder till utmärkta byggklossar om du vill bygga dina egna placeringsstrategier. Med ETF:er skapar du  enkelt och till låg kostnad precis den portfölj du vill ha.

Om Xact:

Xact, som är en del av Handelsbanken, lanserade den första ETF:en i Norden redan år 2000 då XACT OMXS30 noterades på NASDAQ OMX Stockholm. Xact blev dessutom först i världen med att ge ut börshandlade fonder med hävstång, då XACT Bull och XACT Bear lanserades 2005. Xact är idag den största utgivaren av ETF:er med nordisk exponering , med ett förvaltat kapital om ca 26 miljader kr.

Detta är en annons från Xact och ska inte tolkas som redaktionellt material från ETFSverige.se. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständiga informationsbroschyrer med fondbestämmelser och faktablad hittar du på xact.se under respektive fond.

Kommentarer är avstängda.