ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Large cap fonderna underpresterar sina jämförelseindex

23 april 2017 Inga kommentarer

Large cap fonderna underpresterar sina jämförelseindexLarge cap fonderna underpresterar sina jämförelseindex

Under 2016 underpresterade en majoritet av alla aktivt förvaltade värdepappersfonder sina jämförelseindex. Det var det sjunde året i rad. Samtidigt såg vi hur Passivt förvaltade fonder, som till exempel ETFer, attrahera inflöden om 38 miljarder dollar enligt uppgifter från Morningstar. Investerarna har tagit till sig lågkostnadsfonder, men de har också tröttnat på utmaningen att försöka identifiera de fonder som konsekvent kan överträffa sina jämförelseindex på lång sikt. Large cap fonderna underpresterar sina jämförelseindex så hur skall en placerare investera sitt kapital?

Trots att 34 procent av de så kallade large caps aktierna överträffade S&P 500 under 2016 anser CFRA att large cap fonderna underpresterar sina jämförelseindex.

Vissa fonder mår inte bra av att jämföras mot bredare marknadsindex, till exempel S&P 500 eller OMXS30, utan bör istället jämföras mot sitt eget index för att skillnader i avkastning och risk skall kunna identifieras bättre. De så kallade Value fonderna låter sig till exempel bäst jämförs med ett index med fokus på värde, medan de så kallade growth fonderna bäst jämförs med ett index med fokus på tillväxt. Under de senaste 15 åren överträffade majoriteten av large cap-tillväxtfonderna S&P 500 Growth-indexet åtta gånger, ett mer än godkänt betyg. För value fonderna gick det däremot betydligt sämre, det var endast en gång under fem år som de klarade av att överträffa sitt jämförelseindex, och det har inte skett sedan 2009. Det är visserligen lätt att hävda att den genomsnittliga årliga förvaltningskostnaden på 1,1 procent drar ned avkastningen och är orsaken till att dessa fonder har underpresterat. Ändå ökade den genomsnittliga aktiva fonden i SPIVA-studien år 2016 med 14,21 procent. Trots detta underpresterade de med 319 punkter. Under tiden har iShares S&P 500 Value (NYSEArca: IVE) en förvaltningskostnad om 0,18 procent och har gett sina andelsägare en värdeökning om 17,31 procent.

Sådan forskning betyder inte att investerare helt skall avstå från aktiv förvaltning för large cap investeringar eller andra investeringsstilar. Under ett år finns det alltid fonder som kan överträffa genom starka aktieval. Utmaningen är att hitta de fonder som regelbundet kan fungera bra över längre perioder. Med en sådan fond kan en investerare välja att vara tålamodig när den blir mindre framgångsrik.

Till exempel klättrade Dodge & Cox Stock Fund (Nasdaq: DODGX) 21,28 procent 2016, vilket överträffade utvecklingen för S & P 500 Value-indexet. Under de föregående fyra kalenderåren överträffade DODGX indexet under två år (2012 och 2013), men laggade de andra två. Ändå var fondens tre- och femåriga totalavkastning per den 6 april i toppkvartilen i sin jämställdhetsgrupp.

En annan femstjärnig rankad large cap value fond är Invesco Growth & Income Fund (ACGMX). ACGMX steg 20,1 % år 2016, långt före index- och peer-gruppen. Fonden överträffade sina jämlikar i tre av de föregående fyra kalenderåren och ligger i toppkvartilen på kort och lång sikt, toppade den indexet endast under två år (2013 och 2015).

Som en påminnelse om att inte alla värdepappersfonder är strukturerade på samma sätt, medan finansiella aktier är den största vikten i både ACGMX och DODGX, har ACGMX mer exponering för energiaktier, till exempel Baker Hughes (BHI). Under tiden har DODGX en högre andel i informationstekniska aktier som Hewlett-Packard Enterprises (HPE).

Investerare som söker passiva värdepappersinvesteringar med storkapital bör kanske se närmare på SPDR S & P 500 Value (SPYV) och Vanguard S & P 500 Value (VOOV), som har en förvaltningskostnad på 0,15 procent respektive. I förhållande till IVV har det funnits svaga prestationsskillnader, men utvecklingen jämfört med de aktivt förvaltade fonderna har varit stark.

Kommentarer är avstängda.