ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Fond för råvaror kan leverera en betydande uppsida

31 januari 2017 Inga kommentarer

Fond för råvaror kan leverera en betydande uppsida DBC ETFFond för råvaror kan leverera en betydande uppsida

PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) är en börshandlad fond som ger exponering mot flera råvaror. DBC kan vara en av de ETFer med råvaruexponering som kan ge sina andelsägare en betydande avkastning om investerarna bestämmer sig för att den amerikanska dollarn är redo för sättning och den globala ekonomiska tillväxten leder till en ökad efterfrågan på råvaror. Vi tittar därför på en fond för råvaror.

PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) ger för närvarande exponering mot 15 råvaror, bland annat guld, silver, West Texas Intermediate oljeterminer samt råvaror som socker, vete och zink.

Oljepriset studsade efter Saudiarabien och dess allierade i OPEC, tillsammans med andra producenter utanför OPEC, lovat att minska produktionen för att få ett slut på det globala överflöd som pressat råoljepriset under mer än två år. Olja var en av 2016 råvaror som utvecklades bäst.

Kommer det ett oljarally under 2017?

Vissa oljehandlare tror att vi under 2017 kommer att få se ett oljerally. Även om produktionen har minskat i USA, har det nyligen stigande oljepriset uppmuntrat prospekterings- och produktionsbolag att se över sina utgiftsplaner och öka dem med investeringar. West Texas Intermediate och Brent terminer svarar tillsammans för 25,6 % av kapitalet i DBC.

I diagrammet nedan på den börshandlade fonden DBC så syns att mer haussade investerare har drivit upp kursen på denna ETF över trendlinjen sedan i december 2016. De sidledes prisrörelser som vi sett under handeln sedan dess skulle kunna indikera att de så kallade ”tjurarna” väntar vid sidlinjerna för att se omfattningen och sannolikheterna för omfattande reformer under Donald Trump.

Guld, den femte största råvaran i DBC har också visat tecken på att vilja röra sig uppåt efter en vacklande prisutveckling i slutet av förra året. Guld har haft en ökad efterfrågan i en lågräntemiljö som den hårda tillgången blir mer attraktivt för investerare jämfört med avkastningsbärande tillgångar. Men handlare förlorar intresset för guld när priserna stiger eftersom ädelmetaller inte producerar en avkastning.

PowerShares DB Commodity Tracking ETF (NYSEArca: DBC)

Denna ETF försöker replikera utvecklingen av DBIQ Optimum Yield Diversified Commodity Index Excess Return ™. Denna börshandlade fond investerar i n portfölj av börshandlade terminer på råvaror som ingår i det underliggande indexet, till exempel är light sweet crude (WTI), eldningsolja, RBOB bensin, naturgas, Brent Crude, guld, silver, aluminium, zink, koppar, majs, vete, sojabönor och socker.

Kommentarer är avstängda.