ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Börshandlade fonder med fokus på volatilitet

26 juni 2019 Inga kommentarer

Börshandlade fonder med fokus på volatilitet ETF VIX VIXYIbland kallas VIX för skräck index”. Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) skapades 1993 för att spåra volatiliteten på börsen. Sedan dess har VIX blivit den ledande mätarna av investerarnas sentiment och kortfristig marknadsvolatilitet. Självklart finns det börshandlade fonder med fokus på volatilitet. Dessa investerar ibland annat VIX.

VIX återspeglar marknadens förväntningar på 30-dagars S & P 500 volatilitet baserat på priserna på optioner på S & P 500-indexet. Priset på VIX rör sig ofta i motsatt riktning av S & P 500. Det betyder att VIX handlas högre när rädslan på marknaden stiger, vilket framgår av följande månadsdiagram.

Detta månatliga diagram visar  SPY (rosa) och VIX (blå). Det visar att dessa ofta rör sig i motsatta riktningar. Diagrammet är skapat med Yahoo Finance.

VIX ETFs kan användas för att säkra investeringar på marknaden eller att spekulera på potentiella utförsäljningar. CBOE Futures Exchange är det exklusiva hemmet för handeln med VIX-futures, och CBOE är det exklusiva hemmet för handel med VIX optioner. VIX ETFs är tillgängliga för handel genom en mängd olika mäklare.

iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN – VXX

S & P 500 VIX Short Term Futures Exchange Traded Note (VXX) är den största och mest populära volatilitets ETN. VXX spårar den implicita volatiliteten hos S & P 500 genom att ta en daglig rullande lång position i VIX-futures. I stället för ett långsiktigt innehav anses VXX allmänt vara ett verktyg för att säkra sig mot risker i kortfristiga investeringar eller som ett sätt att spekulera på volatiliteten på kort sikt.

VXX lanserades 2009 och förvaltas av Barclays iPath och har tillgångar under ledning på 999 miljoner dollar, en genomsnittlig handelsvolym på 27,4 miljoner aktier och en förvaltningskostnad på 0,89%.

ProShares VIX Short Term Futures ETF – VIXY

ProShares VIX Short Term Futures ETF (VIXY) söker replikera resultatet för S & P 500 VIX Short Term Futures Index. Indexet mäter avkastningen på en portfölj av månatliga VIX-terminkontrakt med ett vägt genomsnitt på en månad till utgången. Observera att fonden inte spårar CBOE Volatility Index (VIX), och enligt ProShares webbplats kan denna ETF ”förväntas uppträda väldigt annorlunda än VIX.” Denna ETF har alltså en annan typ av fokus på volatilitet.

VIXY introducerades 2011 och har totala tillgångar på 97,61 MUSD, en genomsnittlig daglig handel på 1,3 miljoner och en förvaltningskostnad på 0,87%.

Kommentarer är avstängda.