ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Börshandlade fonder med fokus på artificiell intelligens

22 november 2018 Inga kommentarer

Börshandlade fonder med fokus på artificiell intelligens ETF Börshandlade fonderDet är ingen hemlighet att att börshandlade fonder (ETF) är bland de mest populära och snabbast växande investeringsformerna i dag. Samtidigt har artificiell intelligens (AI) fångat en större och större del av uppmärksamheten hos tech-focused startups och liknande företag. Av detta följer att det bara var en fråga innan dessa två trender skulle mötas i form av Börshandlade fonder med fokus på artificiell intelligens.

AI är en del av datavetenskapen som syftar till att skapa intelligenta, lärande maskiner som kan hantera många av samma processer som människor. ETFer fokuserade på detta område av tekniken kan dra nytta av den fortsatta utvecklingen. Detta avser också användningen av AI inom många sektorer, inklusive robotik, 3D-utskrift, språkbehandling, sociala medier, självkörande bilar med mera.

Kan välja ”rätt” värdepapper

Nedan kommer vi att titta närmare på några av de ledande ETFerna med fokus på på artificiell intelligens. Fonderna på denna lista kommer från en rapport från ETFdb.com och är generellt sådana som specifikt investerar i företag som utvecklar produkter relaterade till AI. I vissa fall har dessa Börshandlade fonder minst 25 % portföljsexponering mot företag som ägnar en stor andel tillgångar mot AI-forskning. I andra fall är dessa ETFer de som faktiskt använder sig av AI-metoder för att välja värdepapper för investeringar.

Invesco QQQ (QQQ)

Invesco QQQ är en aktiefond med tillgångar som uppgår till knappt 68 miljarder dollar och haft årliga avkastningar på ungefär 13%. Med 104 innehav är QQQ fortfarande särskilt fokuserad på FAANG-aktierna. I skrivande har Apple Inc. (AAPL) en vikt på 11,33%, medan Amazon.com, Inc. (AMZN) exempelvis svarar för 10,26 % denna fonds kapital. Andra noterbara företag med länkar till AI inkluderar Intel Corporation (INTC) på 2,89% och Texas Instruments Incorporated (TXN) med en 1,36% vikt.

Technology Select Sector SPDR Fund (XLK)

Technology Select Sector SPDR Fund har 76 olika innehav. Med mindre än en tredjedel av storleken på QQQ har XLK totala tillgångar på cirka 22 miljarder dollar, samt en historisk årlig avkastning på mer än 9,5%. Liksom QQQ är XLK främst fokuserad på topptekniska namn med en länk till AI. Detta gäller till exempel Microsoft Corporation (MSFT) och Alphabet Inc. (GOOG). Övriga företag med band till AI tar sig in i XLKs innehav på lägre nivåer. Vi hittar till exempel Oracle Corporation (ORCL) med en vikt på 2,05% och Adobe Systems Incorporated (ADBE) med en vikt på 1,84%.

Vanguard Information Technology ETF (VGT)

Med en förvaltad volym på 21 miljarder dollar och 515 000 i genomsnittlig volym, är Vanguard Information Technology ETF ofta förbisedd i jämförelse med några av de andra ETF erna på denna lista. (QQQs genomsnittliga volym är över 40 miljoner.) VGT är emellertid en högpresterande AI ETF, med en årlig avkastning på 11,03%. VGT är i stor utsträckning diversifierad, med en korg med mer än 350 innehav. Den största av dessa är Apple (15,04%) och Microsoft (11,65%). En mängd mindre vikter tilldelas AI-fokuserade teknikföretag som Broadcom Inc. (AVGO) och International Business Machines Corporation (IBM).

Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF (BOTZ)

BOTZ Thematic ETF är högspecialiserad börshandlad fond, med bara 29 innehav. Med bara 2,3 miljarder dollar i tillgångar är BOTZ mycket mindre än sina konkurrenter på denna lista. Det är också en av de få ETFerna som har drabbats av förluster i år. De största innehaven i BOTZs korg vid denna punkt är NVIDIA Corporation (NVDA) och Intuitive Surgical, Inc. (ISRG), vardera vägt till mer än 10 %. Keyence Corporation (KYCCF), Yaskawa Electric Corporation (YASKY) och Fanuc Corporation (FANUY) representerar några av de flesta japanska företagen i BOTZs innehav. Faktum är att de flesta av de bestånd som utgör BOTZ-portföljen vid denna tidpunkt har sitt huvudkontor i Asien, vilket återspeglar det intensiva fokuset på AI-teknik i denna del av världen.

Kommentarer är avstängda.