ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Fördelar med ETF i portföljen

20 mars 2019 Inga kommentarer

Börshandlade fonder Fördelar med ETF i portföljenOm du vill diversifiera dina investeringar, skydda dig mot din riskabla investeringar eller få exponering för en viss bransch eller marknad, kan börshandlade fonder, ETF:er, vara den perfekta tillgången till din portfölj. De är ett bra alternativ till traditionella fonder. Investerare som utnyttjar ETF:er och inkluderar dem som en del av sin investeringsstrategi har många fördelar. Här är några bra skäl till varför du också bör inkludera ETF:er i din portfölj.

En ETF påminner mycket om en vanlig indexfond eftersom de båda har låga avgifter. Man handlar med ETF:er på det sätt man handlar med aktier, vilket oftast innebär att du måste betala courtage när du handlar med dessa. Med en ETF får du en exponering mot en viss sektor och en riskspridning till en väldigt låg kostnad. Man kan snabbt och enkelt köpa och sälja andelar, något man inte kan med vanliga fondandelar.

Många anser att investering är gambling, och till viss del är det så eftersom man inte kan förutspå framtiden. Med kunskap och smarta val har man dock en väldigt god chans att snabbt öka sin inkomst. Om man inte känner för att lägga ner lite tid på att lära sig om de olika typerna av investeringar men ändå vill prova lyckan, kan man spela och betta på Unibet Odds. Där finns en stor bredd av olika sporter man kan spela på, allt från sumobrottning och cricket till Esport och motorsport. Självklart finns även klassiska casinospel, spelautomater och poker.

Förvaltningen av ETF

En skillnad jämfört med vanliga indexfonder är att ETF:er inte kräver någon aktiv förvaltning. Förvaltarens enda uppgift är att se till så fondens innehav speglar det index som har valts, och det medför en låg förvaltningsavgift. Visserligen kan avgiften variera en hel del, men det kan den även i vanliga fonder. Om man förenklar det kan man säga att ETF:er har flera fördelar som aktier har, bland annat omsättningsbarheten och den ständiga prissättningen, men till en lägre kostnad och med samma bra riskspridning man får med ett fondsparande. Ytterligare en fördel med denna typ av fond är att de speglar ett index, vilket innebär att fondens förvaltning inte är helt avgörande för fondens värdeutveckling.

ETF:er på Stockholmsbörsen

På Stockholmsbörsen handlas ett runt 30 olika ETF:er. Den dominerande aktören och den största utgivaren av ETF:er med nordisk exponering är Xact. Carnegie, Nordea, SEB och Swedbank har genom åren lanserat egna ETF, men lagt ner så gott som alla efter några år på grund av för få köpare.

Den största nordiska ETF:en är XACT OMXS30. När man investerar i den köper man de 30 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen i en enda transaktion. Förvaltningsavgiften är väldigt låg, så lite som 0,10 procent per år. En annan populär ETF är XACT Svenska Småbolag. Här är avgiften bara 0,3 procent, jämfört med medelvärdet för svenska småbolagsfonder som är ungefär 1,35 procent per år. Om man är intresserad av att investera i råvaror och sprida riskerna lite mer kan XACT Råvaror vara intressant. Fonden är en börshandlad råvarufond som följer prisutvecklingen på 15 olika råvaror av betydelse för de nordiska ekonomierna. Snabbt och smidigt genom en enda transaktion.

Kommentarer är avstängda.