ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Fler investerare använder ETF, men färre handlar dem

12 oktober 2017 Inga kommentarer

Fler investerare använder ETF, men färre handlar dem Börshandlad fondFler investerare använder ETF, men färre handlar dem

Börshandlade fonder fortsätter att vara gynnas av investerare, men det betyder inte att de används brett i den nuvarande miljön. Flöden i de börshandlade produkterna – som handlas som aktier men spårar korgar av värdepapper, som vanligtvis speglar stora index som S & P 500 – förblir positiva. De totala ETF-tillgångarna noterar nya rekord varje månad. Däremot ökar inte omsättningen på samma sätt då fler investerare använder ETF, men färre handlar dem.

Enligt uppgifter från Credit Suisse svarade ETF-handeln i genomsnitt för 24,6 procent av det amerikanska börsvärdet handlat under september månad och 16,4% av volymen.

Treårslägsta

Procentandelarna återspeglar ett treårslägsta förhållande mellan börsvärde och volym säger Credit Suisse. Låg volym har varit en trend under 2017, ett år som är märkt av extremt låg volatilitet som har resulterat i några av de tystaste marknaderna på årtionden. Många handlare, särskilt de högfrekventa butikerna vars handel utgör stora procentandelar av daglig aktivitet, tenderar att vara mer aktiva i tider med större volatilitet.

På onsdagen uppgick den totala volymen på amerikanska börser till cirka 5,77 miljarder andelar, långt under de senaste åren i genomsnitt 6,45 miljarder. Det är lägsta dagliga genomsnittet sedan 2014. År 2016 uppgick den genomsnittliga volymen om 7,22 miljarder andelar i börshandlade fonder.

En tunnare handel har vanligtvis inträffat över hela marknaden, men trenden har varit särskilt uttalad när det gäller handel med ETFer, som tenderar att vara de mest omsatta värdepapperen på marknaden. SPDR S & P 500 ETF Trust, den största börshandlade fonden, är typiskt det mest omsatta värdepapper av någon typ. Under juli 2017 var omsättningen den lägsta sedan december 2006.

ETF-adoptionen ökar

Trots den tunna handeln fortsätter ETF-adoptionen från och med, och återspeglar i stor utsträckning ett skifte från traditionella fonder. Medan de amerikanska noterade ETP-enheterna hade ett nettoinflöde på 41 miljarder dollar under september, hade den mycket större kategorin av fonder endast ett nettoinflöde på 5 miljarder dollar. Enligt Credit Suisse var det stor efterfrågan över alla tillgångsklasser.

ETP står för börshandlade produkter, exchange traded products, ett investeringsverktyg som omfattar både ETFer och den mycket mindre kategorin av börshandlade certifikat.

Hedgefonder hade 13 miljarder dollar i inflöden

Hedgefonder hade 13 miljarder dollar i inflöden, enligt Credit Suisse. Den låga volymen kan tyda på att fler och fler investerare antar buy-and-hold-strategier trots en aktiemarknad där värderingar ses som höga. En sådan strategi skulle sannolikt uppskattas av Jack Bogle, grundare av Vanguard, som starkt förespråkar att investera och behålla investeringar. Jack Bogle var skeptisk till ETFer när de först lanserades och sa att deras förmåga att handlas intradag kunde uppmuntra den typ av overtrading som kan erodera avkastningen.

Kommentarer är avstängda.