ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Fidelity Investments stoppar investeringar i ETF för skräckindex

17 februari 2018 Inga kommentarer

Fidelity Investments stoppar investeringar i ETF för skräckindex

I takt med att förlusterna har eskalerat för en börshandlad fond (ETF) som satsar på minskad volatilitet Fidelity Investments stoppar investeringar i ETF för skräckindex. Det betyder att detta företags kunder inte längre kan investera i denna ETF. Detta framgår av en rapport från nyhetsbyrån Reuters som citerar den varning som Fidelity skickade ut till sina kunder förra veckan. I rapporten framgår att det Boston-baserade fondbolaget sagt att ”ProShares Short VIX Short Term Futures ETF (VIXY) inte längre går att köpa online. Det är endast möjligt att sälja befintliga innehav”.

Denna ETF hade gynnats av bristen på volatilitet, men med de fallande aktiekurserna vi sett sedan början av februari har gjort att VIXY lidit. Enligt Reuters förlorade denna ETF 90% av sitt värde förra veckan, till följd av en stor försäljning i aktier.

Investerarnas pengar har flödat in på börsen

Investerarnas pengar har flödat in på börsen och fått aktiekurserna att nå nya höjder mer eller mindre varje månad det senaste två åren. Volatiliteten har emellertid inte varit samma höjd som innan vilket fått investerarna att köpa optioner och terminsprodukter. De har även valt att investera i ETFer och ETPer som satsat på att volatiliteten kommer att förbli låg eller fortsätta falla. Dessa investeringar hade i vissa fall givit investerare tresiffriga årliga avkastningar då börsen steg som bäst.

Allt har emellertid en ände, vilket har resultaterat i denna åtgärd från Fidelity. Enligt Reuters sa Credit Suisse förra veckan att det skulle sluta investera i LJM Preservation and Growth Fund, som en gång hade 800 miljoner dollar under förvaltning men har sett mer än 80 % av dess värde förångas tillsammans med vinsterna på aktiemarknaden. Reuters noterade att fonden också satsade på de marknader som var lugna med liten volatilitet.

Mäklarföretagen vidtar åtgärder för att skydda sina kunder

Med en ökad varseblivning om riskhantering på marknaderna har online-mäklarfirmor vidtagit åtgärder för att skydda sina kunder. Ta den alltid flyktiga krypotvalutan bitcoin som ett exempel. Wells Fargo & Company (WFC), den banken som driver WellsTrade online-mäklare, sade i januari till Merrill Lynch för att förbjuda sina mäklare att sälja Grayscale’s Bitcoin Investment Trust Fund. Enligt en rapport i WealthManagement.com, med hänvisning till en person som är bekant med saken, låter Wells Fargo inte rådgivare handla bitcoinfond eller pitch bitcoin-futures till kunder. Policyn gäller även rådgivare som ingår i Wells Fargo Advisors Financial Network. Dessutom konstaterade rapporten att det inte finns några aktuella planer från Wells Fargo Advisors eller Wells Fargo Securities för att skapa en handelsdisk för kryptovalutor, vilket det tigare ryktats.

Merrill Lynch förbjuder också dessa investeringar. Med hänvisning till ett memo, rapporterade Reuters att per den 8 december, slutade Merrill Lynch att acceptera nya order för Bitcoin Investment Trust, med hänvisning till ”lämplighet och behörighetsstandarder för denna produkt”. Detta memo skickades till cirka 17 000 mäklare på Merrill Lynch och Merrill Edge.

Bitcoin Investment Trust Fund drivs av Barry Silbert, en tidigare Wall Street Investment Banker och en stor supporter av kryptovalutor. ”Vi ser fram emot att prata med Merrill Lynch och ta itu med några frågor eller oro som de har om Bitcoin Investment Trust” sa Silbert till nyhetsbyrån Reuters i ett mail.

Kommentarer är avstängda.