ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Fem sätt att investera i robotmarknaden

4 juli 2017 Inga kommentarer

Fem sätt att investera i robotmarknaden ROBO ETFFem sätt att investera i robotmarknaden

Donald Trumps väljare har funnit tröst i löften om fler amerikanska tillverkningsjobb och att USA skall bli tuffare i fråga om importen från andra länder. Det är emellertid intressant att notera att så pass många som 87 procent av de arbetstillfällen som dem amerikanska tillverkningsindustrin förlorade mellan 2000 och 2010 förlorades som en följd av effektivisering och automatisering. Endast 13 procent av de förlorade amerikanska arbetstillfällena gick till utlandet visar en studie från Ball State University. I denna artikel tittar vi på fem sätt att investera i robotmarknaden

Kan Trumps politik leda till ännu högre sysselsättningsförluster?

Vissa analytiker har förutsagt att Trumps protektionistiska politik faktiskt kan leda till att ännu fler arbetstillfällen går förlorade. När allt fler inhemska företag tvingas att tillverka mer i Amerika men automatisering kan hålla kostnaderna nere, är nettoresultatet högre kapitalinvesteringar men färre anställda.

Det är emellertid bara i framtiden vi kommer veta hur både den globala och den amerikanska ekonomin kommer att utvecklas i denna marsch mot automatisering. En sak är emellertid säker, de investerare som redan har investerat i robotrevolutionen kommer att gynnas av det oavsett vad framtiden för med sig för tillverkningsarbetena i det så kallade ”Rust Belt”.

Om du vill dra nytta av den fortsatta tillväxten i global automation, så har vi listat fem sätt att investera i robotmarknaden vilka kan vara värda att överväga.

Rockwell

Rockwell Automation Corp är ett företag som specialiserat sig på smarta tillverkningssystem som spänner över en rad varor, inklusive bilar, textilier och förpackade livsmedel. Bolagets aktier har rört sig kraftigt uppåt sedan valdagen i USA. Det är emellertid inte bara det amerikanska valresultatet som lyft denna aktie. Rockwell har rapporterat stigande vinster fem år i rad, och höjde i januari sin prognos för 2017.

Företaget fortsätter att gynnas dess direkta fokus på automationsteknik och dess omfattande skala kommer att fungera bra, eftersom företag ser robotar som ett sätt att hålla nere kostnaderna de närmaste åren.

Cognex

Cognex Corp är en mindre känt mid-cap som specialiserat sig på ”maskinvision” -teknik. Det här är ett fint sätt att säga att Cognex hjälper företag att göra saker som att skanna streckkoder för att automatiskt sortera varor eller inspektera varor för fel eller för att minska avfall. Cognex har en ännu mer imponerande resultatutveckling än Rockwell, och har mött eller överträffar förväntningarna för åtminstone de senaste 16 kvartalen. Cognex säger att bolaget dessutom kommer att öka intäkterna 19 % i år och 13 % nästa år tillsammans med en prognos om 12 % respektive 18 % vinsttillväxt.

Cognex är ett mindre företag än Rockwell, så det kan vara mer volatilt, men det kan kompenseras av att bolagets aktier har mer än fördubblats under det senaste året.

Middleby

När man tänker på automatisering, föreställer många människor sig en robotarm som svetsar en bildörr eller monterar ett chips i en smartphone. De flesta förbiser emellertid automatiseringen inom livsmedelsindustrin. Robotmarknaden spelar i dag en stor roll när det gäller processade och färdiga livsmedel.

Det är där Middleby Corp. kommer in. Intäkterna har överträffat förväntningarna för de senaste fem kvartalen, drivet av framgång i Middlebys kommersiella foodservice-verksamheter som för närvarande utgör cirka hälften av koncernens försäljning. Middlebys livsmedelsindustri växte med ett 15 procent i fjol och blir allt viktigare för investerare på cirka 15% av den totala försäljningen. 2015 års förvärv av automatiserade ”high speed cutting” -företaget Marel är beviset Middleby förväntar sig att den fortsätter att växa.

Om du inte vill ha en rent satsning på industriell automation är detta företag ett intressant alternativ eftersom det har en solid och växande kommersiell division för livsmedelsserviceutrustning för att erbjuda diversifiering och stabilitet.

Siemens

Ett annat diversifierat spel på robotmarknaden är det tyska konglomeratet Siemens AG. Siemens har sina fingrar i många pajer, alltfrån energi och kraftöverföring till vård, men är också ledande inom uutomatiseringslösningar. Även om det finns många olika element som driver denna aktie är det viktigt att notera att divisionen Digital Factory är den mest lönsamma med ett marginalintervall på 14 % till 20 % enligt prognosen i Siemens senaste årsredovisning.

Med ett marknadsvärde på 120 miljarder dollar, 2,8 procents utdelning och en sann global kundbas, erbjuder Siemens ett bra alternativ med relativt låga risker för dem som vill investera i robotmarknaden.

ROBO ETF

ROBO Global Robotics & Automation Index ETF ROBO, är en ännu så länge liten börshandlad fond med cirka 420 miljoner dollar i tillgångar. Förvaltningskostnaden ligger på relativt höga 0,95 procent, men det är svårt att inte argumentera för denna ETF när det gäller att investera på robotmarknaden.

Bäst av allt, till skillnad från många andra ETFer där ute som har en exponering mot endast en handfull företag så har ROBO ETF en verklig diversifiering. Denna börshandlade fond allokerar inte mer än två (2) procent av sitt kapital i någon av de aktier som denna ETF investerar i.

De underliggande aktierna har stigit med cirka 30 procent under det senaste året. Denna automatiseringsfokuserade ETF bör ha en ljus framtid om nuvarande trender fortsätter.

 

Kommentarer är avstängda.