ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Felaktigt påstående om en katastrof för ETF-marknaden

27 december 2017 Inga kommentarer

Felaktigt påstående om en katastrof för ETF-marknadenFelaktigt påstående om en katastrof för ETF-marknaden

Dagens Industri skriver att tidningen har ringt runt till de svenska bankerna. Vad Dagens Industri verkar ha missat är att det i dag endast är två svenska banker som ger ut egna börshandlade fonder, Handelsbanken och SEB. Utöver detta finns också Deutsche Banks ETFer listade på Nasdaq i Stockholm. Att som Dagens Industri skriver att det är en katastrof för ETF-marknaden rimmar illa.

Den stora handeln med börshandlade fonder sker emellertid inte på Stockholmsbörsen, den sker endera utanför börsen eller nere i Tyskland, på XETRA. En effekt av detta beslut är att hänvisas svenska och europeiska sparare i huvudsak till vår egen kontinents ETFer, dvs UCITS. I dagsläget arbetar företag som VanEck, ETF Securities PowerShares och Lyxor med ETFer på den svenska marknaden utan att vara listade på Nasdaq Stockholm. Avsluten görs endera direkt med dem, eller på Londonbörsen eller i Tyskland.

En kraftig ökning av ETF-användandet i Sverige och Europa?

Carl-Christian Höeg Director, ansvarig för Scandinavia ETF på Lyxor Asset Management skriver på sin LinkedIn sida att Mifid2 kommer att leda till en kraftig ökning av ETF-användandet i Sverige och Europa. Huruvida han har rätt eller inte vet vi inte (men vi hoppas så klart på ett större intresse än vad vi ser i dag).

Carl-Christian Höeg hävdar att det är direkt felaktigt att säga att försäljningen av ETFer skulle ”mer eller mindre upphöra” är direkt felaktigt. Han har rätt, då det endast är USA-baserade ETFer som påverkas negativt. Som tur är finns det tusentals ETFer i Europa som i många fall är minst lika bra. Han ser inte en katastrof för ETF-marknaden.

Det är också mycket sannolikt att anta att det kommer att skapas helt nya börshandlade fonder av europeiska aktörer, många som i dag har andra ETFer i sitt utbud men som inte erbjudit till exempel landspecifika ETFer, vilket vi vet att många investerare uppskattar.

Den stora katastrofen är inte MIFID2, det är att ETFer inte tillåts i PPM. Börshandlade fonder är kända för att ha en hög genomlysning, låga transaktionskostnader och att de kan omsättas direkt. Detta är något som inte kan sägas om alla de fonder som svenska sparare erbjuds i PPM.

Kommentarer är avstängda.