ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Fallande oljelager gör att oljefond handlas till högsta nivån på sju månader

31 maj 2016 Inga kommentarer

oljelager oljepriset Fallande oljelager gör att oljefond handlas till högsta nivån på sju månaderFallande oljelager gör att oljefond handlas till högsta nivån på sju månader

Under förra veckan handlades energipriserna högre och vi såg oljan gå upp, vi såg fallande oljelager och hur oljepriset steg över 50 USD per fat. Sedan dess har emellertid oljepriset backat ned under 50 USD per fat igen.

Fallande oljelager gör att oljefonderna handlas till högsta nivån på sju månader och hur dessa nu har stigit över den långsiktiga trendlinjen. Detta gäller framförallt de börshandlade fonder som investerar i olja, till exempel United States Oil Fund (NYSEArca: USO), som spårar priset på WTI, West Texas Intermediate, och US Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som replikerar utvecklingen av Brent Crude. USO steg från sitt motstånd på 200 dagars glidande medelvärde under det att BNO redan har handlats över sin långsiktiga trendlinje under en tid. Sedan årets början har nu USP stigit med 7,5 procent och BNO med 22,3 procent.

Oljepriset studsade upp efter lagersiffra

Priset på råolja steg efter det att EIA, Energy Information Administration, rapporterade att de amerikanska oljelagren minskade med 4,23 miljoner fat, mer är två gånger mer än vad analytikerna förväntade sig. Samtidigt såg vi hur den amerikanska oljeproduktionen minskade för elfte veckan i rad, vilket gör att den nu är nere på sin lägsta nivå sedan september 2014, något som stödjer fortsatt låga oljelager i USA. Den senaste statistiken visade att den amerikanska produktionen av olja föll med 24 000 fat, ned till 8 770 000 fat per dag. Samtidigt visade den att antalet aktiva oljeplattformar i USA var oförändrat på 318 stycken vilket emellertid är den lägsta nivån sedan oktober 2009.

Flera förvaltare tror emellertid att marknaden inte är riktigt redo för ett oljepris över 50 USD per fat ännu, utan att den vill se en ihållande nedgång av oljelagren innan steget över 50 dollar per fat tas. Visserligen börjar nedgången i antalet aktiva oljeplattformar i USA återspeglas i oljelagren men samtidigt är det många av världens största oljeproducenter som pumpar upp rekordhöga nivåer olja, framförallt OPEC som gör att gör att upprätthålla Saudiarabiens strategi att klämma ut högkostnadskonkurrenter från oljemarknaden.

Oljepriset

Pris på olja, både på WTI och Brent. Du kan se det aktuella priset på WTI- och Brent-olja, samt hur det oljepriset har utvecklats över olika tidsperioder. Överst visas WTI-priset och under det Brent-priset.

WTI (West Texas Intermediate), även känd som Texas Light Sweet, är den typ av olja som oftast används som riktmärke för prissättning av olja. WTI handlas i New York. Brent är den typ av olja som är vanligast i Europa. Oljefutures går till leverans varje månad året om. Olja handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen CL (avser Light Sweet Crude Oil) och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per fat.

Kommentarer är avstängda.