ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Färre oljeriggar kan hjälpa oljepriset att återhämta sig

24 augusti 2017 Inga kommentarer

Färre oljeriggar kan hjälpa oljepriset att återhämta sig ETF Börshandlade fonderFärre oljeriggar kan hjälpa oljepriset att återhämta sig

Såväl oljepriset som de börshandlade fonder som fokuserar på denna råvara lider i skenet av den press som oljemarknaden utsätts för. Färre oljeriggar kan hjälpa oljepriset att återhämta sig, och det är en av de saker som investerarna just nu hoppas på, speciellt de som äger United States Oil Fund (NYSEArca: USO) och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO).

United States Oil Fund (NYSEArca: USO) replikerar utvecklingen för West Texas Intermediate crude oil futures medan United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO) spårar Brent crude oil futures.

Baker Hughes data kan hjälpa till

Oljepriset har stärkts efter det att data från Baker Hughes visat att antalet aktiva riggar i USA minskat med 3, till 763 stycken. Det totala antalet riggar, omfattande både sådana som används för att borra efter olja och efter naturgas har minskat till 946 stycken. Det är en minskning med 3 stycken. I Kanada minskade antalet med stycken.

En framåtblick visar att oljemarknaden inte förväntar sig några större prisrörelser. Citis råvaruteam har t ex temperat utsikterna för energimarknaden, och prisutbudet sträcker sig mellan 40 och 55 dollar per fat från 2018 till 2020. Citi ser också mer utrymme för betydande prisvolatilitet, och pekar på ett antal störande faktorer som har påverkat marknaden de senaste åren. Om den nyligen återställda produktionen på platser som Nigeria och Libyen faller igen, kan priserna stiga uppåt till 70 dollar per fat.

Dessa utbudsminskningar kan komma från en återgång till högre nivåer av stört utbud i Libyen eller Nigeria, som faller tillbaka efter den senaste tidens återhämtning. Det kan också komma från nya störningar i Venezuela, säger Citi.

Å andra sidan kan olja falla under 40 USD per fat om störningar på andra ställen löses och översvämma marknaden med mer råolja. Amerikanska producenter kan fungera som stabiliserande medel eftersom skifferoljeborrare snabbt kan balansera utbudsstörningar genom att pumpa ut mer eller mindre för att få priserna till Citis projicerade utbud.

Oljepriset

Kommentarer är avstängda.