ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Ett starkt case för bankaktier

27 september 2017 Inga kommentarer

Ett starkt case för bankaktier ETF Börshandlade fonderEtt starkt case för bankaktier

I en förbättrad ekonomisk miljö med potentiellt goda politiska förändringar kan investerare överväga att övervikta finanssektorn. Det kan bli ett starkt case för bankaktier framöver, och av den anledningen också för börshandlade fonder som investerar i bankaktier och finansiella företag. BlackRock skriver i en av sina senaste analyser att företaget tycker om amerikanska banker på grund av en fortsatt ekonomisk tillväxt. De tycker även om dem på grund av normalisering av penningpolitiken och utsikterna för avreglering och ökade utbetalningar.

När förhållandena förbättras kommer Federal Reserve att strama åt sin penningpolitik för att undanröja en överhettningsekonomi. Den amerikanska centralbanken har redan skissat på planer på att starta likvidationen av sin enorma balansräkning i oktober och lämnade en decemberhöjning öppen.

Stramare politik som en viktig inflationsmätare

Investerare borde förutse en stramare politik som en viktig inflationsmätare denna vecka vilket kan bekräfta att USAs inflation stiger mot Feds tvåprocents mål. BlackRock skriver att företaget tror att investerare fortfarande underskattar potentialen för att räntorna går upp och räntekurvan stiger.

Det årliga stresstestet har också banat vägen för de största amerikanska bankerna, vilket ökar utsikterna för fler återköp av aktier och utdelningar. Deregulation kan hjälpa den finansiella sektorn att förbättra sina marginaler. President Donald Trumps administration har visat sin iver för att skära tillbaka byråkratin och ta bort några av de efterfinansiella krisregler som har kvävt branschen.

De amerikanska bankerna har utvecklats sämre än de bredare aktieindexen och sina europeiska motsvarigheter under de senaste åren. Blackrock skriver att denna trend kan ha kommit att vända. På medellång sikt är värdedrivarna på fortsatt ekonomisk tillväxt, Fed-normalisering och möjligheter till avreglering och utbetalningar.

BlackRock hävdade också att amerikanska regionalbanker skulle kunna vara de stora vinnarna eftersom de tenderar att ha en större andel företag i traditionella banktjänster, till exempel lån och inlåning, jämfört med deras större konkurrenter.

Intäkterna spås öka med 12,8 procent

Enligt analytikernas prognoser kommer intäkterna för de amerikanska bankerna att stiga med 12,8 procent under 2018. Enligt Blackrock finns det utrymme för detta att öka ytterligare. Samtidigt är bankerna just nu billiga, och diskonteras med 24 procent, att jämföras med sina europeiska motsvarigheter som diskonteras med 5 procent.

Investerare som är intresserade av att få exponering för banksektorn kan titta på breda finansiella börshandlade fonder såsom Fidelity MSCI Financials Index ETF (NYSEArca: FNCL), Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF), iShares US Financials ETF (NYSEArca: IYF) och Vanguard Finans ETF (NYSEArca: VFH). Dessa breda ETFer riktar sig emellertid främst in sig på de stora Wall Street-bankerna.

För en exponering mot de mindre och regionala bankerna finns det andra börshandlade fonder. Det finns till exempel iShares US Regional Banks ETF, SPDR S & P Regional Banking ETF (NYSEArca: KRE), PowerShares KBW Regional Bank Portfolio (NYSEArca: KBWR) och SPDR S & P Bank ETF NYSEArca: KBE). Dessa börshandlade fonder har större fokus på små och medelstora regionalbanker. Den som tror på att FED kommer leverera ett starkt case för bankaktier kan dra fördel av dessa olika börshandlade fonder.

Kommentarer är avstängda.