ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Kanadas första ETF för Blockchain

18 april 2018 Inga kommentarer

Kanadas första ETF för BlockchainKanadas första ETF för Blockchain

När priset på Bitcoin fortsätter att backa så väljer leverantörerna av börshandlade fonder att titta på den underliggande tekniken. I USA lanserades de första börshandlade fonderna med fokus på Blockchain redan i januari 2018. Det var Reality Shares Advisors och Amplify Trust ETF lanserade de första börshandlade fonderna med fokus på Blockchain på Nasdaq respektive NYSE i veckan. Nu tittar vi på Kanadas första ETF för Blockchain.

Tre olika ETF-leverantörer har ansökt hos de kanadensiska tillsynsmyndigheterna för att starta börshandlade fonder för Blockchain. Harvest Portfolios var det första företaget som fick grönt ljus för att starta Kanadas första ETF för Blockchain. I januari 2018 lämnade Harvest Portfolios in ett preliminärt prospekt med tillsynsmyndigheterna i Kandada för att lansera en ETF som spårar blockchain-teknik. Tidigare i år, i februari 2018, mottog företaget ett godkännande av Ontario Securities Commission för att starta landets första blockchain-fond – Blockchain Technologies ETF.

Denna ETF har nu lanserats under kortnamnet HBLK. Den börshandlade fonden har en förvaltningskostnad på 0,65 procent, och har som mål att replikera resultatet av Harvest Blockchain Technologies Index. Det är ett index utformat internt för att spåra utgivarnas resultat i både segmentet med large cap blockchain och det nya blockchainsegmentet som exponeras för utveckling och implementering av blockchain-teknologier i Nordamerika.

Fonden handlas på Toronto-börsen

Samtidigt söker två andra leverantörer tillgång till den allt växande populära blockchain-tekniken. Blockchain är en digital huvudbok som håller koll på de senaste transaktionerna. När en transaktion är klar går den in i en blockchain-databas och hålls som en permanent säkert rekord. Det är mest känt som tekniken bakom funktionen av den blomstrande kryptovalutan Bitcoin som steg till över 18 000 USD i december 2017.

Både First Trust Portfolios Canada och Evolve Funds Group Inc. har lämnat preliminära prospekt med tillsynsmyndigheterna för blockchain-fonder. First Trust har startat First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF, som syftar till att replikera prestandan för Indxx blockchain Index. Med ticker BLCK är det andra fondleverantören att lägga in en börshandlad fond hos tillsynsmyndigheterna i Kanada. Denna ETF har en förvaltningsavgift på 0,80 procent.

”Varje konversation vi har med kunder – oavsett om vi pratar om en kanadensisk aktieprodukt eller en amerikansk aktieprodukt – leder oundviklighet till en diskussion om blockchain eller bitcoin”, säger Karl Cheong, chef för ETFS för First Trust Portfolios Canada. ”Kommentarerna där ute just nu är att blockchain är det mer lönsamma alternativet medan bitcoin kanske inte har lika många ben när det gäller lönsamhet. Bitcoin kan vara Friendster innan Facebook i kryptovalutavärlden. Konceptet blockchain är mycket attraktiv för investerare just nu, och medan tanken fortfarande är mycket ny, visar forskningen att det här är en teknik som potentiellt kan spara miljarder dollar i kostnad, och det är väldigt attraktivt”.

First Trust hann förre i USA

I USA har First Trust redan en Blockchain ETF-handel under ticker LEGR, som den kanadensiska fonden kommer att efterlikna, berättar Mr. Cheong. Evolve Funds är redan känt för sin nischmodell av börshandlade fonder. Evovle valde att starta Kanadas första ETF för blockchain som är aktivt förvaltad, Evolve Blockchain ETF (LINK).

Fonden sträva refter att aktivt investera i aktier i emittenter som är involverade i forskning, utveckling eller utnyttjande av blockchain-teknik eller involverad i försörjningskedjan för blockchain-applikationer inklusive teknikhårdvara. Denna ETF har en förvaltningsavgift på 0,75 procent.

”Blockchain-teknik är redo att störa nästan alla företag och industrier, inklusive finansiella tjänster, fastigheter, hälso- och sjukvård och regering”, säger Raj Lala, VD och koncernchef för Evolve i ett uttalande. ”För närvarande är det i basen av varje digital valuta, att många jämför blockchain till andra gången på Internet. Jag tror att vi är Kanadas första aktivt förvaltade blockchain ETF, vilket gör det möjligt för oss att vara skonsam och potentiellt kapitalisera på nya möjligheter.”

Först Marijuana, nu Blockchain

Horizons ETFs Management (Canada) Inc som lanserade Canadas första marijuana ETF har undersökt möjligheter i blockchain-teknikarenan sedan förra året. Företaget arkiverade för en blockchain ETF i USA i fjol och ligger mycket nära att arkivera med kanadensiska regulatorer för en kanadensisk fond, säger Steve Hawkins, VD och VD för Horizons.

”Det finns många framgångsrika företag inom den här sektorn, som det kanadensiska företaget HIVE” säger Hawkins. ”Om du inte kan investera i kryptovalutor direkt – och vi vet att de är här för att stanna och blockchain är här för att stanna – varför investera inte i företagen själva direkt eftersom du vet att det kommer att bli en framtid.”

Kommentarer är avstängda.