ETFSverige
Hem » Hävstångs ETF:er, Headline

En udda ETF att köpa, iShares MSCI Kokusai ETF (TOK)

26 juli 2018 Inga kommentarer

En udda ETF att köpa, iShares MSCI Kokusai ETF (TOK)En udda ETF att köpa, iShares MSCI Kokusai ETF (TOK)

Fonder som fokuserar på utvecklade marknader är inte särskilt konstiga. Det som däremot gör TOK till en udda ETF att köpa är att den fokuserar på de mest utvecklade marknaderna, med undantag av en viss marknad. Det är vad iShares MSCI Kokusai ETF (NYSEARCA: TOK) gör.

Denna börshandlade fond omfattar bland annat internationella innehav från Storbritannien (7 %), Frankrike (4 %), Tyskland (4 %) och Kanada (3,7 %) bland flera andra länder. Samtidigt har den en stark allokering till amerikanska aktier (65 %). Landet som denna ETF inte innehåller? Japan.

Ingen förklaring

Det är en del av vad som gör detta till en udda ETF att köpa. iShares ger inte en fördjupad förklaring till varför investerare borde utesluta japanska innehav från sin portfölj. Men om du saknar tro på den japanska ekonomin, men vill ha lätt exponering för utvecklade marknader förutom USA, så kan Du kanske finna TOK ETF tilltalande.

Fondsammanfattning

TOK syftar till att spåra investeringsresultatet från MSCI Kokusai Index som består av aktier från utvecklade marknader, exklusive Japan. Fonden ska i allmänhet investera minst 90 procent av sina tillgångar i de underliggande indexkomponenternas värdepapper och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med de underliggande indexkomponenternas värdepapper. Indexet är utformat för att mäta aktiemarknadsutvecklingen i de länder som MSCI Inc. (”indexleverantören” eller ”MSCI”) har klassificerat som utvecklade ekonomier utom Japan (”DEEJ”).

Förvaltningskostnad: 0.25%

Kursiosa om Kokusai

Kokusai är japanska och betyder internationell. Inte nog med det, en gång i tiden var Kokusai en av Japans största börsmäklarfirmor. Bolaget grundades redan 1948 som Yachiyo Securities. Under 1980-talet kom Yachiyo Securities, Koa Securities Co, Ltd, och Nomura Securities Investment Trust Sales Co, Ltd, fusionerades till Kokusai Securities Co., Ltd.

Tokyo-Mitsubishi Securities Co var ett mäklarföretag med fokus på institutionella kunder, medan Tokyo-Mitsubishi Personal Securities Co kom att köpa och sälja aktier åt privatpersoner. Tillsammans kom dessa företag att slås samman med Kokusai Securities till en enhet som blev landet största aktiemäklare efter Nomura Securities Co., Daiwa Securities Co. och Nikko Cordial Securities Inc.

Senare Mitsubishi UFJ Securities och investeringsbankverksamheten för Morgan Stanley Japan Securities (för närvarande Morgan Stanley MUFG Securities Co., Ltd.) integrerades för att bilda Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Kommentarer är avstängda.