ETFSverige
Hem » Featured, Headline

En svensk whiskyfond klar för börsen

16 januari 2018 Inga kommentarer

En svensk whiskyfond klar för börsen The Single Malt Fund ETF, Börshandlad fond, WSKY,En svensk whiskyfond klar för börsen

I förra veckan blev det klart, The Single Malt Fund har godkänts för listning på NGM, Nordic Growth Market. I samband med detta kunde vi ta del av artiklar om att detta är Sveriges – och troligtvis även världens – första fond av whiskeykaraktär kommer till den noterade miljön. Både Aktiespararna och Dagens Industri har skrivit om detta. Att En svensk whiskyfond klar för börsen stämmer, men den är inte först på marknaden.

Det finns sedan tidigare en börshandlad fond med fokus på whiskey.

ETF Managers Group, som specialiserat sig på private label ETF lösningar, lanserade i juni 2016 en ETF som följer utvecklingen av de företag som ingår i bourbon och whiskyindustrin. Denna börshandlade fond, heter Spirited Funds/ETFMG Whiskey and Spirits ETF (NYSEARCA: WSKY). Den handlas alltså på New York Stock Exchange, det som i dagligt tal brukar kallas för New York börsen.

The Single Malt Fund vill ge investerare chansen att skaffa sig exponering mot en växande marknad. Den 12 mars 2018 är det tänk att denna fond skall tas upp till handel på NGM. Affärsidén går ut på att kapitalet ska placeras och ge stark avkastning till fondens ägare genom att köpa och sälja whisky som är av det mer ovanliga och exklusiva slaget.

Där skiljer sig The Single Malt Fund från WSKY. Den börshandlade fonden WSKY ETF försöker reflektera resultatet av Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits Index, som består av företag som är whisky- och/eller spritdestillerier, bryggerier eller bedriver en närstående men säljer eller producerar whisky eller produkter som används tillsammans med premiumsprit. WSKY investerar således i de bolag som är verksamma i denna industri.

The Single Malt Funds ambition är att ta in uppemot 25 miljoner euro, motsvarande omkring 250 miljoner kronor. Det ska ske genom så kallade andelslån. Fonden sägs vara stängd och är tänkt att likvideras efter sex år.

Kommentarer är avstängda.