ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Skräckindexet visar på en självbelåten börs

26 januari 2017 Inga kommentarer

Skräckindexet visar på en självbelåten börs VIX VXXSkräckindexet visar på en självbelåten börs

Den amerikanska aktiemarknaden som är den som drar resten av världens börser, visar just nu ett väldigt stort förtroende, kanske rent av för stort. Skräckindexet CBOE Volatility Index eller VIX som det också kallas för, visar på en självbelåten börs där aktiehandlarna nu laddar för en omställning.

Under de tre senaste månaderna har alla börshandlade produkter som ger investerarna en exponering mot VIX minskat i värde,

iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX) med 35.8 %
ProShares VIX Short-Term Futures ETF (NYSEArca: VIXY) med 35.8 %
VelocityShares Daily Long VIX Short-Term ETN (NYSEArca: VIIX) med 35.7 %
REX VolMAXX Long VIX Weekly Futures Strategy ETF (BATS: VMAX) med 43,4 procent

VIX, eller CBOE Volatility Index, handlas nu kring 10,6 den lägsta nivån sedan i juli 2014.

Vissa tror emellertid att vi sett en topp

När aktiemarknaden når nya toppnoteringar, Dow Jones handlades till exempel till över 20 000 för första gången någonsin i veckan, så tror vissa investerare att vi har sett en topp och de väljer därför att satsa på en kraftig omställning på börsen.

Fler och fler investerare trpr att det finns mer volatilitet på nedsidan än normalt, och att volatiliteten på uppsidan är begränsad. VXX, den största av de börshandlade fonder som ger en exponering mot VIX har enligt uppgifter från FactSet sett inflöden om mer än 200 MUSD, den högsta siffran sedan oktober 2016.

Samtidigt är förhållanden mellan puts (säljoptioner) och calls (köpoptioner) nere på sin lägsta nivå under det senaste året vilket skulle kunna tyda på att aktiemarknaden är försiktiga med att tro på snabba svängningar efter rallyt på de amerikanska marknaderna efter president Donald Trumps påverkan på mer riskfyllda tillgångar. De ökade satsningarna på VIX kan komma att kvarstå även om volatilitetsindexet fortsätter att befinna sig långt under de statistiska nivåer som detta index har handlats till under de senaste två åren. Är det lugnet före stormen? Volatilitet uppstår vanligtvis när ingen förväntar sig att det skall ske, och då ofta i samband med en självbelåten börs.

Det finns för mycket självbelåtenhet i marknaden

Vincent Chailley, CIO på London-baserade H2O Asset Management säger att han anser att det finns för mycket självbelåtenhet på aktiemarknaden. Varje dålig nyhet från Vita Huset innebär att det finns små vinster att göra, men ännu mer att förlora.

En annan signal som tyder på en enorm säkerhet är att hedgefonder och andra stora spekulanter har ökat sin korta positioner, blankningar på VIX till den högsta nivån sedan den 6 september. Det tyder på att de tror att kan falla ytterligare, eller att aktiemarknaden kan komma att ytterligare fart. När du har sådana omfattande korta nettopositioner på marknaden är det att betrakta som en röd flagga för volatiliteten på marknaden säger Ramon Verastegui, på Société Générale.

Kommentarer är avstängda.