ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

En positiv resultatutveckling som stödjer en fortsatt börsuppgång

20 januari 2017 Inga kommentarer

En positiv resultatutveckling som stödjer en fortsatt börsuppgångEn positiv resultatutveckling som stödjer en fortsatt börsuppgång

Bolagen som ingår i det amerikanska referensindexet S&P 500 har nu börjat att lämna sina rapporter för det fjärde kvartalet 2016, och vi ser redan nu hur det visar på en positiv resultatutveckling som stödjer en fortsatt uppgång hos amerikanska aktier och därmed också för de börshandlade fonder som investerar på denna marknad. Kan det betyda att vi får se en fortsatt börsuppgång?

S&P 500, tillsammans med ETFer som SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO) har stigit (mätt i USD), med mer än 23 procent. Ytterligare tillväxt i resultatet för de underliggande företagen kan hjälpa till att upprätthålla takten i börsuppgången.

Det genomsnittliga företaget som ingår i S&P 500 förväntas redovisa en resultatökning om minst 3,2 procent för det fjärde kvartalet 2016 enligt uppgifter från FactSet. Baserat på den genomsnittliga förändringen av vinsttillväxten på grund av företag som rapporterar faktiska inkomster över beräknade intäkter är det troligt att S&P 500 index kommer att rapportera en resultattillväxt på mer än 3,2 % för fjärde kvartalet.

Historiskt sett har det visat sig att när S&P 500 företag redovisar ett faktiskt resultat som överstiger estimaten under resultatperioden så stiger den totala resultattillväxttakten för jämförelse på grund av faktiska vinsten per aktie ersätter lägre uppskattningar. Det är således fullt möjligt att vi kan få se ett liknande fenomen denna säsong eftersom flera företag redan har rapporterat högre än vad marknaden har prognosticerat. De har alltså överraskat på uppsidan.

Har överträffat prognoserna

Under de senaste fem åren har det faktiska resultat som har rapporterats av företagen i S&P 500 överträffat analytikernas prognoser med 4,5 procent i snitt. Under samma period har 67 procent av företagen i S&P 500 rapporterat en vinst per aktie som legat över genomsnittsprognosen. Samtidigt har den genomsnittliga resultattillväxttakten ökat med 3,1 procent på grund av omfattningen av de överraskande positiva resultaten.

Ser vi samma sak baserat på resultaten under det fjärde kvartalet 2016 kan en ökning av resultaten med 3,1 procent komma att innebära vi får bevittna hur S&P 500 företag rapporterar en vinsttillväxt på 6,0 procent vilket i sin tur innebär att den pågående börsuppgången eldas på ytterligare.

USA S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average. Aktierna som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs ut av en kommitté som väljer ut aktierna så att indexet ska vara representativt för USA:s industri. Företagen som räknas med i S&P 500 är alla amerikanska och har ett marknadsvärde på 5,3 miljarder US dollar eller mer.

Indexet S&P 500 är utvecklat av institutet Standard & Poor’s i USA och underhålls av S&P Dow Jones Indicies som är ett samriskföretag, majoritetägt av McGraw Hill Financial. Samma företag ansvarar även för Dow Jones Industrial Average.

Kommentarer är avstängda.