ETFSverige
Hem » Featured, Headline

En ETF som satsar på skifferolja

18 juli 2018 Inga kommentarer

En ETF som satsar på skifferolja USAI Börshandlad fondEn ETF som satsar på skifferolja

Den amerikanska skifferindustrins framväxt har skakat oljemarknaderna. Detta eftersom de amerikanska skifferproducenterna pumpar ut rekordstora mängder råolja nu när oljepriset har stabiliserats. Numera kan investerare få exponering mot denna sektor genom en ETF som satsar på skifferolja. Det finns flera sådana, men en som vi kommit i kontakt med nyligen är American Energy Independence ETF (NYSEArca: USAI).

Denna börshandlade fond äger aktier och andelar i både vanliga aktiebolag som är listade på de stora börserna, dels i så kallade MLPs. Den ger investerarna en exponering mot för medellång energiinfrastruktur, såsom olje- och gasledningar, lagringstillgångar och bearbetningsanläggningar som skulle gynnas av USAs skifferrevolution.

Ett amerikanskt energioberoende i sikte

Skifferrevolutionen har lett till att det finns förhoppningar om ett amerikanskt energioberoende säger Simon Lack, SL Advisors ’Managing Partner, i en analys som nyligen publicerades. Världens mest dynamiska ekonomi har använt innovation, och teknik för att kunna ge fördelarna med billigare, renare energi till alla amerikaner.

Istället för att endast fokusera på MLPs riktar USAI in sig på de största energiinfrastrukturerna. Denna börshandlade fond följer American Energy Independence Index, som innehåller USA-och Kanada-baserade energiinfrastrukturföretag, tillsammans med högavkastande master limited partnerships. Eftersom det inte fokuserar exklusivt på MLP, kan USAI undvika några av de ineffektiviteter som vi kan se på MLP-marknaden. För svenska investerare är MLPs sällan en bra investering skattemässigt sett.

En efterfrågan på marknaden

”Vi såg att det fanns ett stort gap på marknaden”, sa Lack. ”Strukturella förändringar har minskat betydelsen för master limited partnerships, MLPs, men många energiinfrastrukturfonder är dedikerade till den delsektorn. Som ett resultat kan vissa stora företag förbises. USAI är utformat för att hantera det oöverträffade behovet av ett brett baserat skatteeffektivt sätt att investera i infrastrukturen som stöder Amerikas växande oljeproduktion.

Till skillnad från andra energisegment kan infrastruktursegmentet vara mindre känsligt för volatila råoljepriser. Sektorn har exempelvis visat sin motståndskraft, även när den utsattes för svår prispress under de senaste åren. Eftersom USA blir mer energioberoende, kommer de nya utvecklingen att gynna nordamerikanska infrastrukturföretag och MLPs.

OPECs misslyckade försök

OPECs misslyckade försök att under 2014 till och med 2016 försätta de amerikanska skifferproducenterna i konkurs har enligt Lack visat den amerikanska kapitalismens makt. De amerikanska företagen svarade med att minska sina kostnader och att utvecklas. Till följd av detta är deras produktion fortsatt stark.

USAIs toppinnehav inkluderar Cheniere Energy 10,3%, Energy Transfer Equity 8,7%, Williams Cos 8,5%, Kinder Morgan 8,5% och Enbridge 8,0%. Det underliggande indexet rikta sig mot 15% amerikanska midstream GP-partnerskap, 35% amerikanska midstream-GP-företag, 20% amerikanska midstream-företag, 25% kanadensiska midstream-företag och 5% amerikanska midstream-MLP.

Oljepriset

Kommentarer är avstängda.