ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

En bra tidpunkt att äga Nasdaq-100

20 maj 2016 Inga kommentarer

Nasdaq NasdaqEn bra tidpunkt att äga Nasdaq-100 QQQ PowersharesEn bra tidpunkt att äga Nasdaq-100

Är det en bra tidpunkt att äga Nasdaq-100 just nu? Många har förutspått att en marknadskrasch eller recession kommer, men på senare tid har allt fler röster höjts från analytiker som tror inte att detta är fallet. Den som lyssnade på de bedömare som trodde på en krasch missade tio procents uppgång. Det är framförallt fem aktier i indexet Nasdaq-100 som har betydelse för utvecklingen av detta index, och därmed också för kursen för den börshandlade fond som heter PowerShares QQQ ETF (NasdaqGM: QQQ). Tillsammans svarar dessa aktier för 39 procent av vikten i Nasdaq-100.

Ibland känns det som var och var annan dag är någon som varnar för en börskrasch eller en recession. Många av dessa ”förståsigpåare” har sagt samma saker i månader eller till och med år. För eller senare kommer de att få rätt, men även trasig klocka visar rätt tid två gånger per dag, i alla fall om det inte är en digital klocka. Allt detta brus gör att många drar sig för att investera på börsen, vare det är på Nasdaq eller vår egen Stockholmsbörs.

Donald Trump och Ted Cruz har båda förutspått en börskrasch

De amerikanska politikerna Donald Trump och Ted Cruz har båda förutspått en börskrasch, men det är bara att vad alla förväntar sig, de hävdar ju att de är lösningen och att en röst på dem kommer att göra att det inte sker. Vi har sett uttalanden om att Saudiarabien hotar med att sälja amerikanska tillgångar för 750 000 000 000 USD det vill säga 750 miljarder dollar. De flesta anser att detta är ett politiskt hot utan verklighetsförankring, men om det skulle inträffa kan det orsaka en viss volatilitet på börserna världen över som kan få långtgående konsekvenser. Detta skulle emellertid skada Saudiarabien också varför sannolikheten inte är lika hög i slutändan.

Även om det finns en viss oro för Kina och dess finansmarknader, så verkar dessa ha stabiliserat sig efter kaoset i början av året. Det har emellertid varit en ganska brant nedgång på Shanghai Composite som fått detta index att falla under 3 000. De globala effekterna av detta har emellertid varit små vilket är ett gott tecken.

Är en recession är på väg?

Sedan har vi pratet om en recession. Så fort nya data publiceras så är det någon som tolkar det som ett tecken på att en recession är på väg. Även om non-farm payrolls har varit imponerande, finns det oro för att den data som publiceras under rubriken jobbdata och att det kan tolkas som att den amerikanska arbetsmarknaden börjar tappa fart. Den tillfälliga sysselsättningen har visat tecken på att ha toppat ut, och innebörden av detta är att denna typ av anställning kulminerade före de två sista recessioner i USA. Dessutom har ett brett index arbetsmarknaden som är sammanställt av Federal Reserve ekonomer under våren fallit tre månader i rad för första gången på nästan sju år. Det är rimligt att säga att en recession är försenad av historiska standarder, men det betyder inte nödvändigtvis att den är på väg.

Visst går det att sitta på åskådarplats och vänta under tiden, men den som gör detta riskerar att gå miste om avkastningen under tiden, vi har tidigare sett hur en sådan väntan kan bli lång även om alla ansett att det skall komma en börskrasch. Vi skall inte fördjupa oss i diskussionerna om en börskrasch eller en recession. Vi skall inte heller prata om besvikelsen för de tio största företagen som ingår i Nasdaq-100. De flesta vet inte att det i Nasdaq-100 och i den börshandlade fonden som heter PowerShares QQQ ETF (NasdaqGM: QQQ) finns en liten samling av aktier som i allmänhet kommer att diktera riktningen för kursutvecklingen av detta index och därmed för den börshandlade fonden som slaviskt följer Nasdaq-100. Enbart Apple har en vikt som överstiger 10 procent av detta index. En bra tidpunkt att äga Nasdaq-100

De tio största innehaven i QQQ

Nedan redovisas de tio största innehaven i QQQ, tillika de största komponenterna i Nasdaq-100. Med tanke på vilka dessa innehav är kan det visa sig att det är en bra tidpunkt att äga Nasdaq-100 just nu.

QQQKälla: ETF.com

PowerShares QQQ ETF (NasdaqGM: QQQ)

Powershares QQQ är en börshandlad fond som replikerar utvecklingen på Nasdaq-100 index. Det är en tech-tung ETF som innehåller företag som till exempel Microsoft, Google, Apple, Cisco och andra IT-aktier. I denna ETF finns också aktier som Starbucks, Expeida, Joy Global, Steel Dynamics och andra aktier.

NASDAQ-100 Trust Series 1 ETF, sponsras och övervakas sedan den 21 mars 2007 av Invesco genom Powershares och handlas under kortnamnet NASDAQ: QQQ, men de brukar också kallas för ”cubes”. Denna ETF handlades fram till den 1 december 2004 på American Stock Exchange, där den hade symbolen QQQ. Därefter kom den att handlas på Nasdaq där den fick ett nytt kortnamn, QQQQ, vilket gjorde att denna ETF kom att kallas för ”quad Qs” av handlarna. Den 23 november 2011 kom denna ETF att byta tillbaka till sin ursprungliga tickerkod, QQQ.

År 2000, innan den så kallade ”IT-kraschen” var QQQ det mest omsatta värdepappret i USA, och noterade en all-time-high den 24 mars 2000. Därefter har denna börshandlade fonds popularitet fallit, men den är fortfarande är QQQ, en av de mer handlade ETFerna i världen.

Läs mer om QQQ här

Kommentarer är avstängda.