ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Två heta emerging markets i en fond

20 augusti 2017 Inga kommentarer

Två heta emerging markets i en fond ETF Börshandlade fonderTvå heta emerging markets i en fond

När det gäller tillväxtmarknader och börsnoterade fonder så har investerare vanligen två val. Det går dels att köpa en diversifierad börshandlad fond med exponering mot ett större antal utvecklingsekonomier. Dels att köpa en landspecifik ETF med fokus på det enskilda landet. Det finns dessutom en mindre mängd börshandlade fonder som fokuserar på ett par länder, ofta benämnda regionala ETFer. First Trust Chindia ETF (NYSEArca: FNI) är en sådan. Denna ETF fokuserar på två av de största och hetaste tillväxtmarknaderna, Kina och Indien. Med FN behöver en investerare inte välja mellan dessa länder då de kan få två heta emerging markets i en fond-

En lyckad kombination

Kombinationen av Kina och Indien i ett ETF-verktyg har visat sig vara lyckad. Kina och Indien är två av Asiens tre största ekonomier. Tillsammans svarar dessa två länder för 35 procent av MSCI Emerging Markets Index. Den dynamiska duon är en stor anledning till att tillväxtmarknadens benchmark varit så starkt under 2017. Faktum är att FNI har utvecklats bättre än de flesta landspecifika ETFerna med fokus på Kina respektive Indien.

FNI är ingen ny ETF, utan fyllde under året tio år. Denna börshandlade fond replikerar utvecklingen av ISE Chiaia Index, ett index med mindre än 50 innehav. Indexet består av de 25 största aktierna från respektive land med land baserat på likviditeten. Om de skulle finnas mindre än 25 aktier i respektive land får fonden fortsätta att välja aktier från det andra landet till det att maximalt 50 aktier ingår i fonden

Även om FNI har aktier från bara två länder jämfört med de nästan 20 länder som finns i MSCI Emerging Markets Index är FNIs korrelation till tillväxtmarknadens benchmark relativt hög 0,86.mIndien har historiskt sett varit en av de mer volatila aktiemarknaderna i utvecklingsländerna, vilket placerar FNIs treåriga standardavvikelse 235 punkter över MSCI Emerging Markets Index.

Att förklara FNIs succé i år är inte så svårt. En snabb blick på denna ETFs branschvikter löser mysteriet. FNI fördelar cirka 69 procent av sin sammanlagda vikt till aktier inom teknik och konsumtionssektorn. Kinesiska aktier från dessa sektorer är bland världens mest framgångsrika aktier i år. FNIs allokering till dessa sektorer är nästan dubbelt så hög som de 35 procent som MSCI Emerging Markets Index allokerat sig åt dessa grupper. Under de senaste fem åren har FNI ökat nästan 10 procent jämfört med en 1,5 procent för tillväxtmarknadens riktmärkesindex.

Kommentarer är avstängda.