ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Egyptens aktiemarknad rusar i tysthet

13 april 2018 Inga kommentarer

ETF Börshandlad fond Egyptens aktiemarknad rusar i tysthetEgyptens aktiemarknad rusar i tysthet

Medan världens börser drabbats av frossa och ser volatiliteten öka, samtidigt som aktiekurserna faller finns den en aktiemarknad som utvecklats riktigt bra. Egyptens aktiemarknad rusar i tysthet, och under mars 2018 steg denna aktiemarknad med 14,4 procent. Det gör att även de börshandlade fonder som följer Egyptens aktiemarknad har utvecklats väl. VanEck Vectors Egypt Index ETF (NYSEArca: EGPT), en landsspecifik börshandlad fond kom att bli den enskilt bästa ETFen under mars 2018. Under samma period minskade S & P 500 med 3,9 %. EGPT har stigit 19,3 procent de senaste tolv månaderna och ökade 38,6 % under det gångna året.

Den egyptiska börsen har stärkts och upplevt en av sina bästa månader i mars sedan 2016 på grund av en lättnadshandel på baksidan av ökad politisk risk. Marknadsobservatörer förutser breda ekonomiska reformer, eftersom Abdel-Fattah El-Sisi utlovat inför presidentvalet.

Egyptiska EGX 30 har stigit över 40 % sedan början av 2017, bland som em följd av ett starkt sentiment som drevs av svepande ekonomiska förändringar som spetsades av regeringen under El-Sisi, inklusive ett lån på 12 miljarder dollar, rapporterade Bloomberg.

97 procent av rösterna i valet

El-Sisi missade precis en 100 % röst i Egypten efter att ha säkerställt en vinst på 97% efter det att slutresultatet avslöjades. Finansminister Amr el Garhy sade i tisdag att den andra mandatperioden för president El-Sisi kommer att se en stark ekonomisk utveckling, rapporterar Egypten Today.

Garhy sade att hans ministerium arbetar för att minska budgetunderskottet till 4 procent år 2022 och regeringen går vidare med sitt ekonomiska reformprogram. Utöver de potentiella reformerna förutsäger ekonomerna också att Egyptens ekonomi fortsätter att stärkas.

”Samtidigt som marknaden redan är mycket positiv till Egypten ser vi en rad faktorer som fortsätter att driva aktierna högre, bland annat makroekonomisk reparation och skattesänkningar under IMF: s övervakning. BNP-tillväxten från gasproduktion och turismens återhämtning bidrar också till en förbättrad ekonomisk situation. Detta kommer också att bidra till att minska underskottet i nuvarande form, säger Hasnain Malik, chef för aktieanalys vid Exotix Capital, till Bloomberg.

Kommentarer är avstängda.