ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Dumpad av Trump, nu är denna aktiemarknad en favorit

3 augusti 2017 Inga kommentarer

Dumpad av Trump, nu är denna aktiemarknad en favorit ETF Börshandlade fonder Mexiko MexicoDumpad av Trump, nu är denna aktiemarknad en favorit

De landsspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den mexikanska aktiemarknaden har varit några av årets bästa aktörer, mätt i dollar. De har dragit fördel av att den mexikanska peson. Samtidigt har den amerikanska dollarn (som denna ETF handlas i) försvagats mot en korg med internationella valutor. Mexiko är dumpad av Trump, men landets börs är en favorit hos placerarna.

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), den största börshandlade fonden med fokus på den mexikanska börsen, har rusat med 30,2 procent sedan årets början, att jämföra med 11,8 procent för den amerikanska aktiemarknadens referensindex, S&P 500.

Bättre än förväntad ekonomisk tillväxt

Alan Alanis, strateg hos UBS, förklarar uppgången till tre definierande faktorer: en svagare dollar, minskande oro över handelsförbindelserna mellan USA och Mexiko och bättre än förväntad ekonomisk tillväxt från Mexiko.

Den första och överlägset viktigaste är valutan. Den mexikanska peson gick från att vara den värsta valutan mot dollarn till att bli den bäst presterande under 2017. Av de 30 procent vinst i EWW är två tredjedelar valutarelaterade. Den amerikanska dollarn har backat med 14,3 procent mot den mexikanska peson till MXN 17,78.

Reflekterar resultatet för MSCI Mexico IMI 25/50 Index

EWW försöker att reflektera resultatet för MSCI Mexico IMI 25/50 Index, som inte säkrar valutariskerna. Följaktligen har en stärkande peso gett en förbättrad avkastning i amerikanska dollar för EWW-investerare.

Den mexikanska peson pressades hårt under den senare delen av USAs presidentval och under de första månaderna efter president Donald Trumps seger på grund av Trumps löften under kampanjspåret för att bygga en mur över den södra gränsen, slå ner på invandring och omförhandla NAFTA, det nordamerikanska frihandelsavtalet, som alla bidrog till risk-off-känslan för mexikanska tillgångar.

Spekulationen av ett handelskrig mellan USA och Mexiko har emellertid minskat. Förra månaden kom USA och Mexiko överens om att avsluta tvisterna om sockerhandeln mellan de två länderna. Dessutom förväntas de två, tillsammans med Kanada, starta samtal om NAFTA nästa månad.

Den mexikanska ekonomin bättre än väntat

Samtidigt har den mexikanska ekonomin gjort bättre än förväntat mot bakgrund av ett minskat hot om ett handelskrig och en snabbt deprecierande valuta. Mexikos ekonomi ökade 2,6 % under första kvartalet jämfört med året innan.

Det är inte en spektakulär tillväxt, men det är bättre än vad man förväntade sig. Mot slutet av förra året var konsensusen att den mexikanska ekonomin skulle decelerera mycket, med konsensus kring 1 procent. Nu har konsensus ökat och ligger närmare 2 procent. Inte illa för ett land som blev dumpad av Trump.

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

Kommentarer är avstängda.