ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Återköp av egna aktier driver aktiekurserna

5 september 2018 Inga kommentarer

Återköp av egna aktier driver aktiekurserna ETF Börshandlade fonderÅterköp av egna aktier driver aktiekurserna

Företag som ägnar sig åt återköp av egna aktier driver aktiekurserna, och har kommit att bli en viktig drivkraft på aktiemarknaden. Eftersom tempot på återköp av aktier är oförhindrad kan investerare också få exponering för denna växande grupp genom att börshandlade fonder som investerar i företag som gör återköp av egna aktier.

Investerare som är intresserade av återköpstemat som ett sätt att stärka sin avkastning har några alternativ tillgängliga. Exempelvis innehåller PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) amerikanska företag som har genomfört en nettominskning av antalet utestående aktier med 5% eller mer under den senaste 12 månadersperioden.

Även TrimTabs och Cambria erbjuder alternativ

Dessutom innehåller TrimTabs Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD) aktier i företag som returnerar kapital till aktieägarna genom återköp av aktier.

Analytiker Ed Yardeni på Yardeni Research anser att återköp av aktier fortsätter att vara en viktig källa till aktievinster och resultatutveckling framåt, eftersom det ger ekonomisk mening, rapporterar Paul Vigna för Wall Street Journal.

”Under de första två till tre åren av tjurmarknaden hävdar baisse strategier att aktiekurserna var ”sockerhöga”, skriver Yardeni i en analys. ”De kunde inte förstå varför aktiekurserna ökade när det inte fanns några uppenbara köpare bland detaljhandels-, institutionella och utländska köpare. De missade uppenbarligen företagen som återköpte sina egna aktier.”

Återköp för mer än 2,1 biljoner dollar

Mellan 2009 och 2014 genomförde de amerikanska företagen aktieåterköp för mer än 2,1 biljoner dollar. Under de tre första kvartalen 2014 ensam ökade företagens återköp med 27% till 567,2 miljarder dollar. Till exempel tillbringade Apple (NasdaqGS: AAPL) 17 miljarder dollar för att köpa tillbaka sina eget aktier.

Företagens kassaflöden växer, men företag är inte övertygade om att det inte skulle räcka med konsumenternas efterfrågan för att motivera investeringstillväxten. Dessutom, med obligationsräntor under resultaträntan för S & P 500, ser fler företag att köpa att köpa tillbaka egna aktier som bästa möjliga vinstutnyttjande.

Idag är Moody’s Seasoned Aaa företagsobligationsränta nere till en historisk låg på 3,8%, medan det framtida intäkterna är 5,8%,” tillade Yardeni. ”Med andra ord har Feds Stock Valuation Model varit mer relevant för företagens finansiella beteende än investerarbeteende på aktiemarknaden.”

Kommentarer är avstängda.