ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Tre sätt att dra fördel av en recession

26 juni 2018 Inga kommentarer

Tre sätt att dra fördel av en recession ETFer börshandlade fonderTre sätt att dra fördel av en recession

Det har nu passerat snart tio år sedan den så kallade Finanskrisen, den senast recessionen vi såg på de finansiella marknaderna. Finanskrisen erbjöd investerarna många lektioner, varav en var att rensa sina depåer kunde leda till förluster på mellan 40 och 60 procent. År 2018 vet många att om de helt enkelt hade suttit still i båten deras konton helt återhämtat sig och mer än fördubblats i värde. Detta är den första lektionen vid en lågkonjunktur. Vi skall titta på tre sätt att dra fördel av en recession.

En eventuell lågkonjunktur följs av en återhämtning som inkluderar en stark återhämtning på aktiemarknaden. Den andra lektionen är att investerare inte behöver sitta still eftersom deras portföljer rasar genom massiva försäljningar. Det finns faktiskt några investeringsstrategier som kan dra nytta av lågkonjunkturkrafterna för att gör att din portfölj kan erbjuda en snabbare och starkare återgång.

Snitta ned Dig

Som med de flesta recession kommer du förmodligen inte att se när nästa kommer. Men du kommer sannolikt att se en dumpning på aktiemarknaden i god tid före en lågkonjunktur. När det händer, kom ihåg den första lektionen: det som går ner går alltid tillbaka. Kanske inte alla enskilda aktier, men börsen som helhet trotsar tyngdlagen och går alltid upp. Genom att veta detta kan investerare utnyttja en avtagande marknad genom att snitta ned sig. Om du gör månatliga avsättningar till en kvalificerad pensionsplan använder du redan tekniken. Men när marknaden börjar sjunka är det dags att öka ditt spel genom att öka dina insättningar eller börja snitta ned Dig på andra sätt.

När du snittar ned Dig sänker du gradvis din totala kostnadsbas i aktien, så när priset återhämtar sig är din kostnadsbas alltid lägre än den nuvarande aktiekursen. Om du till exempel investerar 5 000 i månaden i en fond som säljs för 25 SEK per andel, köper Din insättning 20 andelar. Om kursen sjunker till 20 dollar, köper Din insättning 25 andelar. Ditt konto har nu 45 andelar med en genomsnittlig kostnad på 22 SEK. När kursen sjunker, köper din insättning på 5 000 kronor ett ökande antal andelar och din kostnadsbas fortsätter att falla. När aktiekurserna återhämtar sig, köper Din insättning färre andelar varje månad, men den nuvarande kursen är alltid högre än din anskaffningskostnad. Genomsnittsmetoden fungerar bäst på lång sikt för investerare som inte vill oroa sig för hur deras investeringar utvecklas.

Köp utdelningar

Om du ska äga aktier under en lågkonjunktur, är de bästa att äga från etablerade, stora företag med starka balansräkningar och positiva, stabila kassaflöden. Inte bara gör dessa företag mycket bättre ifrån sig under ekonomiska nedgångar än företag som har höga skulder och dåliga kassaflöden, men de är också mer benägna att betala utdelning. För investerare tjänar utdelningar ett par syften. För det första, om ett företag har en lång historia att betala och öka utdelningen, kan du få mer sinnesro att det är ekonomiskt sett bra och kan skapa en ekonomisk miljö. För det andra ger utdelningar en kudde. Även när aktiekurserna sjunker, får du fortfarande en avkastning på din investering. Det är av dessa skäl att utdelningsaktier tenderar att överträffa icke-utdelade aktier under marknadsnedgångar.

Det bästa sättet att äga utdelningsaktier är genom fonder eller börshandlade fonder som investerar strikt i utdelningsföretag. Fonder som investerar i företag med långa historik om att betala utdelningar med en stark historik av att öka dessa utdelningar ger hög direktavkastning med kapitalappreciering. Men förvänta dig inte att dessa fonder överträffar marknaden under marknadsnedgångar. De hålls i portföljer för att ge stabil avkastning över olika marknadscykler. När marknaden återhämtar sig, kan du gradvis fördela bort kapitalet från dina utdelningsfonder, men du bör alltid behålla en del som en defensiv åtgärd. Det finns börshandlade fonder som är specialiserade på detta, dessa ETFer köper så kallade utdelningsaristokrater.

Investera i konsumentsektorn

Även under lågkonjunkturer måste konsumenterna köpa mat, medicin, hygienprodukter och medicinsk utrustning. Dessa är konsumtionsvarorna som är de sista objekten som kommer att skäras bort från familjebudgeten. Så medan företag som säljer plattskärms-TV och andra sällanköpsprodukter upplever sannolikt att de tappar intäkter, drabbar det inte företag som säljer livsmedel och personliga nödvändigheter lika hårt. Uppgifterna visar att dessa företag överträffade S & P500 under de senaste tre recessionperioderna. Konsumtionssektorn består av företag som Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Coca-Cola, Wal-Mart, ICA och Axfood. Dessa företag betalar också anständiga utdelningar, vilket stärker deras defensiva ställningar. Det finns också fonder som investerar strikt i konsumentsektorn. Fidelity Select Consumer Staples Portfolio investerar minst 80 % av sina tillgångar i företag som bedriver tillverkning, försäljning eller distribution av konsumtionsvaror.

Kommentarer är avstängda.