ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Diversifiera Din portfölj med råvaror

20 maj 2017 Inga kommentarer

Diversifiera Din portfölj med råvarorDiversifiera Din portfölj med råvaror

Sedan ett par år tillbaka har flera av råvarorna kämpat för att kunna leverera en positiv avkastning. Oftast har de misslyckats. Detta gäller i synnerhet för energiprodukter som olja och naturgas. Investerare. Investerare som har för avsikt att diversifiera sin portfölj med råvaror bör överväga att använda en börshandlad fond som investerar i en råvarukorg istället för en ETC, det vill säga en ETF som endast investerar i en enda underliggande råvara.

PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) är den största av alla de börshandlade fonder som investerar på råvarumarknaden. Denna ETF gör det möjligt att diversifiera sin portfölj med råvaror. I dagsläget har DBC strax under två miljarder dollar under förvaltning. Denna börshandlade fond speglar utvecklingen av DBIQ Optimal Return Diversified Commodity Index Excess Return.

För investerare som vill investera i råvaruterminer

DBC är utformat för investerare som på ett kostnadseffektivt och bekvämt sätt att investera i råvaruterminer. Indexet är ett reglerbaserat index som består av terminsavtal på 14 av de mest omsatta och viktiga fysiska råvarorna i världen. Oljan spelar en central roll i DBC.

Investerare presenteras nu med de bästa köpmöjligheterna i energiprodukter sedan innan produktionsöverenskommelsen i november bland medlemmarna i Organisationen för oljeproducerande länder (OPEC), skriver PowerShares i en ny analys. Det går vidare att läsa att PowerShares anser att när det gäller råoljepriset handlar det bara om utbudet. Den globala efterfrågan har visat en konsekvent trend i 25 år.

När känslan är skakig tar det inte mycket för att pressa ut försiktiga investerare från marknaden. Vi har under den senaste tiden sett hur vissa försiktiga marknadsaktörer blivit otåliga med förseningen i neddragningen av amerikanska råoljelagren. De har helt enkelt klivit av från sina innehav.

OPEC skär ned oljeproduktionen, shaleoljeproducenterna ökar sin

Medan OPEC skär ner för att lindra prispress verkar de amerikanska shaleoljeproducenterna hoppas kunna dra nytta av det minskade utbudet som pressar priset mot 50 USD per fat. Bedömningarna är att det är just 50 USD per fat som utgör break even för shaleoljeproducenterna.

Olika oljeexponeringar står för cirka en fjärdedel av DBCs kapital. OPEC-produktionen har minskat under flera månader medan Ryssland, den största tillverkaren utanför OPEC har trimmat produktionen sedan slutet av 2016. Ändå fortsätter oljepriserna att fala, vilket visar att den amerikanska produktionen bidrar till lägre oljepriser.

Energispekulanterna har varit mycket fokuserade på de amerikanska råoljereserverna, och många förlorade tålamod medan marknaderna balanserade i Europa och Asien. Ett fall på cirka fem procent i West Texas Intermediate crude den 4 maj hade alla kännetecken för en kapitulation på en marknad där känslan har blivit skakig säger PowerShares i sin analys.

För den som fruktar att osäkerheten på råvarumarknaden kommer att består finns det ett antal inverterade börshandlade produkter som ger en hedge mot fallande råvarupriser. Till exempel ger DB Commodity Short ETN (NYSEArca: DDP) den omvända positionen på en grupp av diversifierade råvaror. Denna ETN ger en procent i värdeökning då de underliggande tillgångarna faller i värde med en procent. DB Commodity Double Short ETN (NYSEArca: DEE) ger två gånger det omvända läget på en korg med råvaror.

Kommentarer är avstängda.