ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Det franska valet skapar möjligheter för börshandlade fonder

21 februari 2017 Inga kommentarer

Det franska valet skapar möjligheter för börshandlade fonderDet franska valet skapar möjligheter för börshandlade fonder

Under det senaste decenniet har de europeiska aktierna utvecklats sämre än sina amerikanska motsvarigheter. Denna situation kan emellertid komma att förändras till förmån för Europa i samband med det franska valet. Det franska valet skapar möjligheter för börshandlade fonder men investerarna måste vara uppmärksamma på risken för en viss volatilitet.

De ekonomiska och politiska riskerna har avhållit investerarna från att ta allt för stora positioner, vare sig på kortsidan eller långsidan, istället har de flesta valt att köpa de mer stabila amerikanska aktierna. Detta kan betyda att det finns möjligheter på den europeiska aktiemarknaden, genom att det finns undervärderade aktier att köpa på Europas börser.

Investerarna garderar sig genom att köpa baissade optionspositioner

Det är fortfarande två månader kvar till det franska valet, men vissa investerare har redan börjat gardera sig genom att köpa baissade optionspositioner, till exempel säljoptioner, på SPDR EURO STOXX 50 (NYSEArca: FEZ). IShares MSCI France ETF (NYSEArca: EWQ), den största landsspecifika börshandlade fonden som investerar på den franska aktiemarknaden, har sett blygsamma inflöden sedan starten av 2017.

Analytikerna från Bank of America Merrill Lynch publicerade i förra veckan ett scenario där de var mycket ”bullish” till Europa, baserat på tanken att företagens vinster har bottnat. Analytikerna tror att vinsttillväxten kan komma att bli tvåsiffrig för första gången sedan 2010. Baserat på book-to-value handlas de europeiska aktiemarknaderna till den lägsta nivån jämfört med sina amerikanska motsvarigheter på 40 år.

Positiv till Europa

Även Blackrock, världens största kapitalförvaltare, är positiv till Europa. Blackrock säger att företaget tror att Europa som mottagare av en reflatorisk miljö och tror att investerarna har varit alltför skeptiska till regionens utsikter. Blackrock har uppgraderat sin syn på europeiska aktier.

Investerare som tror att euron kommer att fortsätta att försvagas mot dollarn och är positiva till euroområdets utsikter kan använda sig av valutasäkrade ETF-alternativ, såsom Deutsche Bank db X-trackers MSCI EMU Hedged Equity ETF (NYSEArca: DBEZ) iShares Currency Hedged MSCI EMU ETF (NYSEArca: HEZU) och WisdomTree Europe Hedged Equity Fund (NYSEArca: HEDJ). Dessa valutasäkrade Europa ETF kan överträffa icke-säkrade börshandlade fonder med fokus på Europa om euron fortsätter att försvagas mot US-dollarn.

Potential för en politisk instabilitet

Det finns emellertid en potential för en politisk instabilitet. Förutom valet i Frankrike så går väljarna i Nederländerna till val i nästa månad och både Italien och Tyskland kommer att rösta senare i år. Det finns emellertid katalysatorer för de europeiska börshandlade fonderna. De europeiska företagen kan komma att dra fördel av handeln med USA. De amerikanska aktiemarknaderna har gynnats av lägre skatter och nya satsningar på offentliga utgifter, till exempel infrastruktur, vilket kan komma att gynna även aktierna i de europeiska företagen på sikt.

Frankrike CAC 40Frankrike CAC 40

CAC 40 är Frankrikes huvudsakliga aktieindex. CAC 40 består av fyrtio aktier som är noterade på Parisbörsen (numera Euronext Paris). Vilka aktier som ingår i indexet beror på företagens börsvärde och aktieomsättning. Basdatum för CAC 40 är den 31 december 1987, med värdet 1000.

Kommentarer är avstängda.