ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Vad det franska presidentvalet betyder för aktiemarknaden

28 april 2017 Inga kommentarer

Vad det franska presidentvalet betyder för aktiemarknadenVad det franska presidentvalet betyder för aktiemarknaden

IShares MSCI Frankrike ETF (NYSEArca: EWQ), den största av de börshandlade fonder som replikerar aktiemarknadens utveckling i Frankrike såg en del stora utförsäljningar före söndagen, den första omgången av det franska presidentvalet. Att sälja EWQ, eller ännu värre, att blanka denna ETF, innan det franska presidentvalet, har visat sig vara en dålig idé.

Euroområdet aktier och relaterade börshandlade fonder har i år varit imponerande artister. Exempelvis har iShares MSCI EMU ETF (NYSEArca: EZU) och SPDR EURO STOXX 50 (NYSEArca: FEZ) båda två överglänst S & P 500 i det första kvartalet.

Billiga i förhållande till S&P 500

Aktiemarknaderna i Eurozonen är attraktivt prissatta i förhållande till de amerikanska börserna som under flera år åtnjutit ett börsrally som drivit upp aktiekurserna till rekordnivåer. EZU handlas i dag till ett p/e-tal om 14,6, och ett book-value om 1,5, medan FEZ handlas till ett p/e-tal om 14,2 och ett book-value om 1,5. S&P å andra sidan handlas till ett p/e-tal om 18,7 och ett book-value om 2,7.

Den affärsinriktade och pro-europeiske Emmanuel Macron bev segraren efter den första omgången av det franska presidentvalet, vilket väsentligt minskade den upplevda risken för de europeiska aktiemarknaderna skrev Blackrock i en analys som publicerades i veckan. Centristiska Macron och tvåan Marine Le Pen från högerextrema Nationella fronten kommer nu mötas i finalen den 7 maj efter att begränsat fältet från fyra till två aktörer i kapplöpningen till den franska presidentposten.

Näst störst efter Tyskland

Frankrike, euroområdets näst största ekonomi efter Tyskland, är en nyckelkomponent i diversifierade Europa ETFer. I de börshandlade fonder som erbjuder en exponering mot Eurozonen utgör Frankrike vanligen den största, eller näst största geografiska marknaden. I de ETFer som investerar i samtliga europeiska länder är Frankrike vanligen det tredje eller fjärde största landet. Det betyder att valet i Frankrike i maj kommer att vara avgörande inte bara för EWQ, utan också EZU och andra besläktade börshandlade fonder. Den politiska risken utgår från det franska valet och kan hindra Tyskland och Italien som båda två tänkt hålla val senare under 2017.

Vare sig Macron eller Le Pen är en de av de traditionella partierna som dominerade den franska politiken för 60 år sedan. . Om Macron blir Frankrikes nästa president, så kommer han att få kämpa för att genomföra sin agenda utan en stabil parlamentarisk majoritet skriver Blackrock som avslutar sin analys med att tro att Italien är den kommande politiska risken i Europa.

SPDR EURO STOXX 50 ETF (NYSEArca: FEZ)

SPDR EURO 50 EURO STOXX 50 Index mäter utvecklingen för de bästa blue-chip aktier i euroområdet, en ekonomisk region som omfattar de länder som har infört euron som nationell valuta. Denna börshandlade fond har som mål att replikera ett investeringsresultat som, före avgifter och kostnader, i stort motsvarar den totala avkastningen utvecklingen för indexet EURO STOXX 50® index. I sin strävan att följa utvecklingen för indexet EURO STOXX 50® Index ( ”Indexet”), utnyttjar fonden en urvalsstrategi vilket innebär att fonden inte behövs för att köpa alla av de värdepapper som är representerade i indexet.

Kommentarer är avstängda.