ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Det är börsuppgångens åttonde födelsedag

9 mars 2017 Inga kommentarer

Det är börsuppgångens åttonde födelsedagDet är börsuppgångens åttonde födelsedag

Är det dags att tända åtta ljus på tårtan för att fira börsuppgångens åttonde födelsedag. För drygt åtta år det vill säga i mars 2009 sedan bottnade S&P 500, på nivån 666. Det finns emellertid andra som hävdar att börsuppgången endast är fyra år, att det är den 5 mars 2013 som var den tidigare botten.

Den 5 mars 2013 hoppade Dow Jones Industrial Average DJIA till och noterade en ny all-time-high, något som bland annat uppmärksammades i en tweet av Josh Brown, VD på Ritholtz Wealth Management. Han har redan tidigare argumenterat för detta, i till exempel oktober 2016 skrev han att våren 2013 bröt det amerikanska börsindexet genom de dubbla toppnivåerna från 2000 och 2007.

Sekulära tjurmarknader

Vissa investerare, och många människor i allmänhet har svårt att förstå begreppet sekulära tjurmarknader säger Josh Brown. Av en orsaken väljer många att datera starten för den nuvarande börsuppgången till mars 2009. Av den orsaken anser de att det snart är dags för denna börsuppgång att ta slut eftersom den är betydligt längre än någon annan börsuppgång som vi har sett. Brown anser att 2009 bara var den lägsta nivån för en tidigare bear market, och inte utgångspunkten för dagens tjurmarknad.

Oavsett vilken period som anses som början så är det att varningarna om att börsen har stigit för länge är en årligen återkommande varning. Någon gång kommer dessa varningar att besannas. För ett år sedan skrevs en kolumn i Market Watch strax innan det amerikanska referensindexet S&P 500 steg med cirka 20 procent sade ”Grattis på födelsedagen Tjurmarknaden, nu är det dags att skriva sitt testamente”

USA S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average. Aktierna som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs ut av en kommitté som väljer ut aktierna så att indexet ska vara representativt för USA:s industri. Företagen som räknas med i S&P 500 är alla amerikanska och har ett marknadsvärde på 5,3 miljarder US dollar eller mer.

Indexet S&P 500 är utvecklat av institutet Standard & Poor’s i USA och underhålls av S&P Dow Jones Indicies som är ett samriskföretag, majoritetägt av McGraw Hill Financial. Samma företag ansvarar även för Dow Jones Industrial Average.

Kommentarer är avstängda.