ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Flöden och utveckling, Headline

Ytterligare tumult på den turkiska aktiemarknaden

10 november 2016 Inga kommentarer

turkiet Ytterligare tumult på den turkiska aktiemarknaden TUR ETF iSharesYtterligare tumult på den turkiska aktiemarknaden

IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR), en av årets mest kontroversiella och volatila landspecifika börshandlade fonder som investerar på emerging markets kan stöta på patrull när det gäller att se minskad volatilitet och högre kurser då vi ser ytterligare tumult på den turkiska aktiemarknaden.

I juli föll både aktiemarknaden i Turkiet och de börshandlade fonder, till exempel TUR, som replikerar utvecklingen av turkiska aktier, efter en misslyckad politisk kupp. Den turkiska aktiemarknaden rasade på oro för konsekvenserna av den efterföljande politiska turbulensen efter den misslyckade statskuppen.

Erodgans snabba agerande efter statskuppen visade på stabilitet i Turkiet, men den kvardröjande osäkerheten kommer sannolikt att påverka investerarnas långsiktiga förtroende för den turkiska aktiemarknaden. Framöver kan den ekonomiska tillväxten i Turkiet komma att avta i spåren av kuppförsöket. Konsumenternas och företagens förtroende, tillsammans med turismintäkter, kommer sannolikt att minska betydligt.

Tre månaders undantagstillstånd

Efter kuppen utlyste den turkiska regeringen ett tre månader långt undantagstillstånd som ett svar på den misslyckade statskuppen. Den turkiska regeringen har anklagat dem som sägs ligga bakom kuppen, och ar arresterat tusentals arméofficerare, domare, lärare och åklagare.

Vissa marknadsaktörer tror att den politiska risken i Turkiet överstiger den för andra tillväxtmarknader, vilket betyder att det är för tidigt för investerare att överväga att köpa aktier på den turkiska aktiemarknaden.

I augusti valde kreditratinginstitutet Fitch Ratings att inte nedgradera Turkiets kreditvärdighet. I stället valde Fitch att bekräfta sitt kreditbetyg på BBB-, den lägsta nivån när det gäller investment grade, men kreditratinginstitutet sänkte utsikterna till negativa. Konkurrenten S&P Global Ratings, som redan sänkt Turkiets kreditbetyg två steg under investment grade, varnade för att en ökad politiskt osäkerhet skulle kunna fortsätta att driva bort investerare och underminera landets ekonomisk förvaltning.

Investerare finner det allt svårare att ignorera Turkiets politiska stridigheter, även om många har blivit öppna för att acceptera mer volatilitet för att öka avkastningen. Mer än 100 000 människor har fått sparken, avstängda från sina arbeten eller fått sparken sedan Turkiet förklarade undantagstillstånd i juli.

Kommentarer är avstängda.