ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Varför oroa sig för den mexikanska börsen?

11 mars 2019 Inga kommentarer

Varför oroa sig för den mexikanska börsen? ETF Börshandlad fondIShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) har stigit med 5,12 procent, year-to-date. Det är emellertid långt från den utveckling som vi sett hos MSCI Emerging Markets Index. Nya bekymmer om Mexikos tappade grepp om sin kreditvärdighet i investment grade kan väga på EWW och andra mexikanska tillgångar. Det kommer även påverka andra börshandlade fonder med fokus på Mexiko.

EWW syftar till att spåra investeringsresultatet för MSCI Mexico IMI 25/50 Index, vilket är ett fritt fluktuerat marknadsvärderingsvägd index med en capping-metod som tillämpas på emittentens vikter så att ingen enskild emittent av en komponent överstiger 25% av underliggande indexvikt och alla emittenter med en vikt över 5% överstiger inte kumulativt 50% av den underliggande indexvikten.

Förra veckan upprepade ratingcentralen Standard & Poor’s (S & P) ett BBB + kreditbetyg på Mexiko, men den här gången med negativ utsikt.

”Den mexikanska regeringen står inför en chans på tre att få se sitt kreditbetyg nedgraderat under det närmaste året. Detta eftersom de offentliga finanserna kämpar med ökande skulder och minskad tillväxten, konstaterade ratingbyrån Standard & Poors”, rapporterar Reuters.

AMLO Bekymmer

Valet av Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) som Mexikos president var ursprungligen uppskattad av marknader. Emellertid har investerare nyligen uttryckt missnöje över den nya presidentens politik. AMLO ser ut att minska den privata sektorns inverkan på Mexiko statliga oljegiganten Pemex, som vissa marknadsobservatörer tror är oroande.

”I ett uttalande betonade S & P att Lopez Obradors planer på att minska den privata sektorns roll i den mexikanska energisektorn, samtidigt som det ökar utgifterna för det penningpolitiska nationella oljebolaget Pemex, vilket skapar bekymmer för statsfinanserna”, enligt Reuters.

Obradors föreslagna rörelser inkluderar ett tryck för att begränsa de avgifter som bankerna kan debitera kunder samt ett beslut att avsluta ett flygplatsprojekt på 13 miljarder dollar i Mexico City som redan har finansierats via utländska obligationer. Investerare har länge varit försiktiga med AMLOs värme, eller brist på det, om fri marknadspolitik.

Den mexikanska regeringen förlitar sig på Pemex för cirka 15 procent av de totala skatteintäkterna medan företaget kämpar med nästan 106 miljarder dollar i skuld, det högsta av något nationellt oljebolag i Latinamerika,” rapporterar Reuters.

IShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

Kommentarer är avstängda.