ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Den första robotrådgivaren lägger ned

17 december 2017 Inga kommentarer

Den första robotrådgivaren lägger ned TielessDen första robotrådgivaren lägger ned

I veckan rapporterade nyhetsbyrån Direkt att den första robotrådgivaren lägger ned. Det är Tieless som väljer att stänga ned sin verksamhet. Tieless började erbjuda automatiserad aktie- och fondförvaltning i mitten av 2016. Orsaken till att företaget valt att lägga ned sin tjänst är för att Tieless endast uppnått ett förvaltat kapital på cirka fem (5) Mkr.

Roger Hassanov, en av grundarna till Tieless sade i en intervju med Direkt att det krävs cirka en till två miljarder för att nå lönsamhet. Robothandel är en lågmarginalsprodukt som bygger på volym, och det krävs därför betydande förvaltningsvolymer för att kunna tjäna pengar på verksamheten.

Cirka 1 000 kunder

Närmare 1 000 kunder hann investera via Tieless innan robotrådgivaren lade ner verksamheten. Det gör att snittkunden hade cirka 5 000 kronor investerat. Detta är allt för lågt. Lägg dessutom till att Tieless var underfinansierat. Tieless säger sig emellertid föra samtal med ett antal flera norska finansiärer om att återlansera tjänsten under 2018. ETFmatic som lanserade sin verksamhet ungefär samtidigt säger att detta bolag har sett sin app laddas ned mer än 10 000 gånger, vilket denna robotrådgivare anser vara ett rekord för denna typ av tjänst på den europeiska marknaden.

Planen är att kunna återlansera Tieless i Sverige och Norge under 2018, då med norska partners.

Varken Allmänna reklamationsnämnden eller Finansinspektionen känner till några ärenden som rör Tieless tjänst, uppger DI Digital.

I år har bland annat Avanza och Nordnet lanserat robotspartjänster.

Kommentarer är avstängda.