ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Den första marijuanafonden på en amerikansk börs

3 januari 2018 6 Comments

Den första marijuanafonden på en amerikansk börs ETF Börshandlad fondDen första marijuanafonden på en amerikansk börs

I december 2017 började handeln i den första marijuanafonden på en amerikansk börs när ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJX) togs upp till handel på New York Stock Exchange. MJX är en börshandlad fond med ett förflutet. Den hette tidigare Tierra XP Latin America Real Estate ETF och var då en börshandlad fond med fokus på högavkastande fastighetsinvesteringar i Latinamerika.

Under 2017 kom emellertid ETF Managers Group LLC att meddela att de skulle ändra denna ETFs investeringsinriktning från latinamerikanska fastigheter till marijuana.

Replikerar avkastningen av Prime Alternative Harvest Index

MJX är designad att replikera avkastningen av Prime Alternative Harvest Index. Detta index består av aktier i företag som sannolikt kommer att gynnas av en ökad global acceptans av olika användningsområden för cannabisplantan. Detta kan gälla allt från medicinska genombrott till fastigheter anpassade för odling av denna växt. Det betyder att denna ETF kan komma att gynnas av mångåriga resultat från globala biotech och medicinska företag. Indexet är en ny skapelse.

Prime Alternative Harvest Index har skapats för att ge investerare en produkt som gör det möjligt för dem att dra nytta av både händelsesdrivna nyheter och långsiktiga trender inom cannabisindustrin såväl som de branscher som sannolikt kommer att påverkas av läkemedels- och rekreationscannabis legaliseringinitiativ som äger rum på många platser globalt.

Indexet är kapitalvägt och ingen av dess komponenter har en vikt som överstiger 6,1 procent. Kända namn i indexet inkluderar Altria Group Inc. MO 0,3%, Phillip Morris International Inc. PM 0,37%, British American Tobacco Plc NYSEBATS och Vector Group Ltd. VGR 0,62%.

En mångsidig strategi

MJX är en global ETF: dess innehav kommer från hela världen. Kanada och USA kombinerat står för tre fjärdedelar av denna börshandlade fonds geografiska exponering, men sex andra länder är representerade. ETF har exponering för fem sektorer, med hälso- och konsumentsektorerna som kombinerat står för 81 procent av dess vikt.

MJX tar ut en förvaltningsomkostnad om 0,75 procent per år, eller 75 dollar på en investering på 10 000 USD.

Vi vet inte om detta är samma börshandlade fond som vi skrivit om tidigare, Emerging AgroSphere ETF. Vår bedömning är att det är en helt annan ETF då ETF Managers Group (ETFMG), ett New Jersey-baserat företag är som hjälper ETF sponsorer få ut sina produkter på marknaden. Bland övriga produkter från ETFMG finns till exempel Spirited Funds/ETFMG Whiskey and Spirits ETF (NYSEARCA: WSKY) och ETFMG Prime Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK).

Kommentarer är avstängda.