ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Clinton vann debatten mot Donald Trump

28 september 2016 Inga kommentarer

Clinton vann debatten mot Donald TrumpClinton vann debatten mot Donald Trump

Efter den politiska debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump var det många som ansåg att Clinton vann debatten mot Donald Trump, men den stora vinnaren visade sig vara de börshandlade fonder som ger placerarna exponering mot tillväxtmarknaderna.

Emerging markets, ofta kallat tillväxtmarknader, särskilt Mexiko och Indonesien, var bland vinnarna efter måndagens politiska debatt eftersom många investerare tror att om Hillary Clinton vinner presidentvalet så kommer det att vara gynnsamt för USAs utländska handelsförbindelser. Att Clinton vann debatten mot Donald Trump var således en lättnad för dessa länder.

Trump har uppvisat stark protektionistiska retorik när det gäller internClinton vann debatten mot Donald Trumpationell handel, och har sagt att han skall omförhandla vissa handelsavtal i hans ”America First” plattform. Följaktligen kommer många tillväxtekonomier, särskilt de som är involverade i partnerskapet Trans-Pacific, att drabbas hårt under en Trump administration fokuserade på att skydda amerikansk industri.

Mexiko och Stilla Havsekonomierna vinnare

Clinton vann debatten mot Donald Trump, något som gynnade aktiemarknaderna i Stilla Havsekonomierna, och därmed också de börshandlade fonder som ger exponering mot dessa marknader. Bland dessa börshandlade fonder kan nämnas ETFer som iShares MSCI Indonesia ETF (NYSEArca: EIDO) och Market Vectors Indonesia Index ETF (NYSEArca: IDX) som ger placerarna exponering mot börsen i Indonesien.

ETF-investerarna har även kunnat se hur andra börshandlade fonder med focus på de växande ekonomierna i Asien steg, till exempel Global X FTSE Asean 40 ETF (NYSEArca: ASEA), SPDR S & P Emerging Asia Pacific ETF (NYSEArca: GMF) och iShares MSCI Emerging Markets Asia ETF (NYSEArca: EEMA). ASEA ger placerarna en exponering mot de sydostasiatiska ekonomierna och har en allokerat sitt kapital till Singapore 32,1%, Malaysia 25,5%, Indonesien 19,8%, Thailand 14,7% och Filippinerna 7,9%. GMF är en liknande ETF som fördelat sina innehav på Kina 44,2%, Taiwan 21,5%, Indien 17,7%, Malaysia 4,5%, Thailand 4,6%, Indonesien 4,3% och Filippinerna 2,5%.

EEMA ger också Asia Pacific exponering, och kategoriserar till skillnad från MSCI Sydkorea som en tillväxtekonomi. Länders vikter inkluderar Kina 37,4%, Sydkorea 20,5%, Taiwan 16,9%, Indien 11,9%, Malaysia 3,7%, Indonesien 3,8%, Thailand 3,1% och Filippinerna 1,9%.

Trump ifrågasätter NAFTA

Den republikanska kandidaten Trump ifrågasätter NAFTA och frihandel, och har därför lovat att han skall belägga import från Mexiko med skyddstullar. Han vill också bygga en mur vid gränsen mellan USA och Mexiko (men inte betala för den). Syftet är att hålla de mexikanska invånarna utanför USAs gränser. Detta har bland annat lett till prissvängningar i den mexikanska peson under de senaste månaderna. Den mexikanska peson ansågs innan debatten att vara en av de mest undervärderade valutor på tillväxtmarknaderna. Den mexikanska peson har också kommit att fungera som en proxy för en seger för Donald Trump i det amerikanska presidentvalet. Innan den politiska debatten handlades den mexikanska peson på en rekordlåg nivå mot dollarn. Den stärktes emellertid kraftigt efter debatten.

USDMXN

Mexiko som ETF-alternativ

ETF investerare kan också få exponering mot den mexikanska aktiemarknadeb genom iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), som håller ett brett spektrum av företag i Mexiko, och SPDR MSCI Mexico Quality Mix ETF (NYSEArca: QMEX), som spårar en mer anpassad korg av mexikanska aktier som valts ut baserat på faktorer som värde, kvalitet och låg volatilitet. Eftersom dessa två ETFer inte säkra valutarisken, skulle en starkare peso ytterligare stärka avkastningen för den som köper dessa EWW eller QMEZ. En starkare peso skulle ge till högre avkastning i amerikanska dollar som är den valuta som dessa två börshandlade fonder noteras i.

iShares MSCI Mexico Capped (NYSEArca: EWW)

Denna ETF har som mål att replikera investeringsresultat från MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50. Den börshandlade fonden kommer alltid att investera minst 80 procent av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index. MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50 är ett free float-justerat marknadsvärdesviktat index med en skyddande metod som tillämpas för att emittenten vikter så att ingen enskild aktie kan ha en vikt som överstiger 25% av det underliggande indexet, och alla emittenter med vikt på över fem (5) begränsas så att de inte kan ha en kumulativt vikt som överstiger 50 procent av portföljvärdet.

Kommentarer är avstängda.