ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Står börsen inför en Buffalo Jump?

24 mars 2018 Inga kommentarer

Står börsen inför en Buffalo Jump? ETFStår börsen inför en Buffalo Jump?

Den första frågan de flesta ställer sig är vad är en Buffalo Jump? Det är nog en fråga som de flesta ställer sig.

Om du inte är fan av indiansk historia, eller har rest genom Montana, är Buffalo Jump inte något du hör talas om dagligen. Buffalo Jump spelade emellertid en viktig roll i amerikansk historia och den nära utrotningshotade slättbisonen.

Buffelhoppet var en klippa som indianer brukade jaga och döda bison. Bisonoxarna lockades – mot klippan. Indianerna använde många knep för att lura in bisonen i en strängare formation för att öka antalet dödade och för att eliminera bisonoxarnas möjlighet att vända sig i en annan riktning. Vid den punkt där bisonen sprang i full fart och tätt hoppackade kunde de inte se framför sig. De rusade då utför klippan mot sin död. En grym, men ändå väldigt effektiv jaktteknik som var nödvändig för indianernas överlevnad på slätten.

Vad har ett Buffalo Jump att göra med aktiemarknaden?

Den nuvarande marknadsmiljön – där de flesta pengar går in i passiva indexfonder och särskilt ETFer- påminner om en Buffalo Jump. 2016 var inflödet till alla passiva fonder (inklusive börshandlade fonder) 516 miljarder dollar, medan aktiva fonder såg utflöden på 326 miljarder dollar. För de 12 månader som slutade juni 2017 svarade passiva fonder 68 procent av nettoinflödena till fonder, medan aktiva fonder svarade för 32 procent. Denna trend började 2011 och har sedan dess ökat i proportion. Detta är en flockmentalitet som på sitt sätt påminner om bisonoxarnas.

Många rådgivare säger emellertid den här gången är det annorlunda. Den frasen verkar dyka upp på de mest olyckliga tiderna för investerare. De argumenterar för att aktiva investeringar, särskilt på de mer effektiva marknaderna, är död. De säger att det bästa sättet att investera i dessa marknader är genom de lågkostnadsindexfonder och ETFer. Om du fortfarande inte är övertygad, kommer de helt enkelt visa dig investeringsresultatet från dessa medel och ETF för att bevisa det. Beroende på hur organisationen sätter ihop siffrorna och den tidsperiod som avses, har passiva indexfonder och ETFer överträffat aktiva fonder med en stor marginal under de senaste åren.

Vad rådgivarna inte nämner

Vad dessa rådgivare inte nämner är att när investerare körde på i full fart blir överprestationen av indexfonder en självförnöjande profetia. Titta på de aktier som leder amerikanska aktiemarknaden – Facebook, Apple, Amazon, Alphabet och Microsoft. Vad har alla dessa aktier gemensamt? Ja, de är alla teknikföretag. Men de är också de största aktörerna på den amerikanska marknaden och i både indexen S&P 500 och NASDAQ 100. Baserat på enkel matematik, eftersom fler pengar köper in sig i passiva fonder och ETFer för dessa två index (de råkar vara två av de mest populära indexen baserade på fondflöden), strömmar den största delen av pengarna in dessa få aktier. Faktum är att för varje dollar som går in i en NASDAQ 100 indexfond eller ETF, går 42 cent till de fem aktierna som listas ovan.

Dessa signifikanta flöden stärker priserna på dessa aktier, vilket driver indexen högre, vilket används för att ”bevisa” att den aktiva investeringen i amerikanska aktier är död, vilket driver mer pengar till passiva indexfonder och ETFer, vilket. Jag tror att börjar få bilden klar.

Tillbaka till Buffalo Jump

Låt oss då gå tillbaka till vårt Buffalo Jump. Investerare verkar vara i nära fullinvesterat läge för närvarande där majoriteten av nya investeringsflöden går in i passiva indexfonder och börshandlade fonder. Många rådgivare spelar rollen som indianer och använder sig av vilseledande argument för att fortsätta att hitta investerare och deras pengar i samma produkter och övertyga dem om att inte ägna sig åt aktiv investering. I vissa fall lägger dessa individer allt fler exotiska investeringar till portföljer av indexfonder i diversifieringsnamnet. Detta leder inte alltid till bättre resultat för investerarna.

Aktiemarknaden och hela kapitalmarknadsstrukturen byggdes på av aktiv investeringsförvaltning – rätt och proportionell fördelning av investeringskapital till företag med lönsamma företag, produkter och tjänster. Det var inte byggt på på korgar av företag, helt enkelt för att de är stora eller har den bästa avkastningen över en tidsperiod.

Frågan är nu, ”var är klippan?” Ingen vet svaret på den frågan. Men när det kommer blodbadet för investerarnas kapital att vara lika grymt som det faktiska buffelsprånget i amerikansk historia.

Kommentarer är avstängda.