ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Bring Your Own Assets, en ny trend på ETF-marknaden

7 juli 2019 Inga kommentarer

Bring Your Own Assets, en ny trend på ETF-marknaden ETF Börshandlade fonderFörkortningen ”BYOA”, som står för ”Bring Your Own Assets”, har fått ett snabbt genomslag på ETF-marknaden. JP Morgan leder racet för att styra sina egna kunder till sina egna ETF-produkter.

Enligt en rapport i Wall Street Journal är det inget brott mot reglerna så länge som korrekt offentliggörande görs. För egna kunder kan ETF-produkter också komma till en lägre kostnad jämfört med sina respektive konkurrenter.

”Det finns ett starkt offentliggörande som tillhandahålls för förvaltningsföretagskunder som rör konflikter som härrör från investeringen av klienttillgångar i JPMorgan-hanterade strategier”, säger JPMorgans talesman Kristen Chambers.

Eget kundkapital kan snabbt öka tillgångarna

Att ta in eget kundkapital kan snabbt öka tillgångarna i en ETF. För en emittent som vill öka profilen för en nystartad ETF, kan den helt enkelt få ett kapitaltillskott.

Fallet är JP Morgans egen JPMorgan BetaBuilders Japan ETF (BATS: BBJP), som kunde se tillgångarna öka till ett värde av 1,7 miljarder dollar på sex veckor. BBJP blev så småningom en av de snabbaste ETF: erna att nå 1 miljarder dollar i totala tillgångar.

I sin helhet arbetar JP Morgan i enlighet med regleringsansökningarna. FactSet-data som sammanställdes av The Wall Street Journal visar att bankens ETFer som fått in 15,6 miljarder dollar i tillgångar från egna filialer förra året. I slutet av 2018 svarade kunderna för 53 procent av JP Morgans ETF-tillgångar.

Charles Schwab och Northern Trust Corporation gör likadant

JP Morgan är inte det enda företaget som utnyttjar denna praxis med Bring Your Own Assets. Andra som Charles Schwab och Northern Trust Corporation kan snabbt skaffa sina egna ETF-produkter på uppdrag av sina kunder.

I slutet av 2018 såg Northern Trust-kunder 23 av sina 26 FlexShares ETF. Vidare uppgick de egna kunderna till 67 procent av de 15 miljarder dollar som investerats i fonder, enligt en Wall Street Journal-analys.

”De gör det tydligt för att få sina egna produkter att lyfta”, säger Nicole Boyson, en finansprofessor vid Northeastern University som studerar information om intressekonflikter. ”Det här är helt nya produkter, och det sätt de tar pengar på är att man lägger in kundpengar i dem.”

Kommentarer är avstängda.