ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Börsen som har stigit med mer än 60 procent i år

7 december 2016 Inga kommentarer

peru Börsen som har stigit med mer än 60 procent i år ETF EPU IsharesBörsen som har stigit med mer än 60 procent i år

Med en uppgång på 62,2 procent sedan årets början är iShares MSCI All Peru Capped ETF (NYSEArca: EPU) är EPU en av årets bäst presterande landspecifika börshandlade fonder bland tillväxtmarknaderna. Limabörsen är börsen som har stigit med mer än 60 procent i år vilket har gynnat EPU som investerar i peruanska aktier.

Tack vare prisökningar för guld och silver, och ett gott resultat i landets senaste presidentval har den peruanska aktiemarknaden gett globala investerare skäl att se positivt på denna sydamerikanska ekonomi, något som bör vara positivt för EPU även i framtiden.

Latinamerikanska aktier, och därmed också de börshandlade fonder som investerar i aktier i denna region, har utvecklats fint under 2016 och fått tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets, att bli vinnare då råvarupriserna har stigit. Det finns emellertid några av denna regions landspecifika börshandlade fonder som har förbisetts av de globala investerarna som valt att ägna Brasilien, Latinamerikas största ekonomi, förnyad uppmärksamhet.

Den peruanska ekonomin växer i en snabbare takt än flera av de större latinamerikanska ekonomierna, landet är mer politiskt stabilt än till exempel Brasilien och Perus centralbank kommer sannolikt inte att behöva höja räntan fler gånger, något som skett ibland annat Colombia.

Den peruanska regeringen nettospenderar för närvarande in i den privata sektorn vilket ger ett underskott. Detta är emellertid till fördel för den privata sektorn i Peru eftersom det leder till att landets ekonomi expanderar. En stor del av utgifterna har kanaliserats till utbildning, hälsovård samt infrastruktur som vägar, broar och annan infrastruktur.

Tidigare under året stärktes den peruanska ekonomin efter det att den presidentkandidat som förespråkade högre bolagsskatter och begränsningar av gruvsektorn inte fick de röster han ville ha vid valet i april. Det finns emellertid risker för den peruanska ekonomin och EPU, bland annat det stora antalet skattekonservativa i den peruanska regeringen. Det faktum att lagstiftningen domineras av ett skattemässigt konservativ politiskt parti är inte bra och visar att de offentliga utgifterna inte kommer att ha en enkel väg och kan mycket väl vändas till åtstramning som för närvarande är trenden över hela världen.

Kommentarer är avstängda.